Megnövekedett feladatok

2024.05.10. 11:23

Bővült a falugazdász hálózat, segítik a gazdák munkáját

A tavaly indult új Közös Agrárpolitika és az egyre szigorodó uniós előírásoknak való megfelelés az eddigieknél is nagyobb adminisztrációs terhet ró a gazdákra. További kihívást jelent az agrárium szereplőinek, hogy eligazodjanak a folyamatosan megnyíló pályázati lehetőségekben – írta a NAK.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tanácsadóként is segítik a gazdákat

Alapjaiban határozza meg a hazai agrárgazdaság jövőjét, hogy a részben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére jelentősen megnövelt nemzeti társfinanszírozás révén rendelkezésre álló mintegy 2900 milliárd forintot hatékonyan használják fel a gazdák, az erdőgazdálkodók és az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésre, beruházásra. 

A falugazdászok idén áprilistól tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját, az eddigi feladatokon túl egyebek mellett segítik majd a gazdálkodási napló vezetését, valamint az állat- és területalapú támogatásokhoz, pályázatokhoz (agrár-környezetgazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, Natura 2000 gyep és erdő) kapcsolódó adminisztrációt.

Új feladatokat is végeznek a falugazdászok

A megnövekedett feladatok ellátásához szükség volt a falugazdászok létszámának növelésére és az informatikai rendszerek fejlesztésére. A 170 új munkavállalóval mintegy 700 fősre bővített falugazdász tanácsadó hálózattal a NAK az eddigieknél is szélesebb körben és hatékonyabban segíti tagjait többek között a támogatások lehívásában és adminisztrációs kötelezettségeik teljesítésében.

Az egységes kérelmek benyújtásán túl intézik az ahhoz kapcsolódó teendőket, így például az egyeztető, illetve műholdas ellenőrzés nyomán küldött Területi Monitoring Rendszer végzéseket, ha a gazdálkodó igényli azt. Részletes tájékoztatást nyújtanak a vidékfejlesztési pályázatokról, a gazdálkodás jellemzői alapján személyre szabottan ismertetik a pályázni készülőkkel a lehetőségeket és a feladatokat. Ráirányítják a gazdálkodók figyelmét az aktuális szakmai kérdésekre, innovatív megoldásokra, a klímaváltozással járó kihívásokra, hogy tudatosan alkalmazzanak fenntartható gazdálkodási modelleket.

A NAK falugazdász tanácsadó hálózata országosan mintegy ezer ügyfélszolgálati ponttal működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!