MCC Tehetségszüret

2024.04.28. 20:00

A művészetekben is jelesek a tudományokban tehetséges ifjak

A hét végén megtartották a Mathias Corvinus Collegium első, az MCC ARS I. Középiskolás Tehetségszüretnek elnevezett programját az MCC Szekszárdi Képzési Központjában.

Szepesi László

Fotó: Kiss Albert

Úttörő feladatra vállalkozott az MCC Szekszárdi Képzési Központja. Egy jól sikerült klubdélután után, amikor a tudományokban tehetséges középiskolás diákok a művészetekben mutatkoztak be, megszervezték a Mathias Corvinus Collegium első, az MCC ARS I. Középiskolás Tehetségszüretnek elnevezett Kárpát-medencei találkozót. Így a hét végén, péntektől vasárnapig a hazai, szlovákiai, ukrajnai és erdélyi képzési központokból érkezett 163 középiskolás mutatta be tudását a zene, irodalom, előadóművészet, tánc és a képzőművészet terén. 

Tánc, zene, irodalom, kiállítás

A Hunyadi utcai képzési központ nagytermében huszonhatan előadói kategóriában léptek színpadra, tizenhárman táncokat mutattak be, negyvenen pedig zenéltek. Negyvennégyen irodalmi alkotással vettek részt a programban, negyvenegyen pedig képzőművészeti alkotásaikat hozták el, amelyekből a képzési központ emeleti termeiben rendeztek kiállítást. 

A tehetségszüret mottója Illyés Gyula versének címe, Haza a magasban, mivel a program a nemzettudatot, a magyarságtudatot igyekszik erősíteni. Ez egyébként tükröződött az előadott produkciókban, a kiállított alkotásokban is.

Ismeretségek, barátságok kötődtek

Amellett, hogy a találkozón résztvevő középiskolások megmutatták művészeti képességeiket, tudásukat, az eseménynek közösségkovácsoló eredménye is lett, ugyanis a színpadi bemutatkozások mellett volt szép számú művészeti kvíz, egyéb elméleti megmérettetés is, és ezek során még jobban megismerhették egymást a hazai és a határon túlról jött diákok, s kísérőik. 

A szándék is erős, hogy lesz folytatás

Az MCC szekszárdi képzési központjának vezetője, Böröcz Máté elmondta, indulásuk, 2021 szeptembere óta ez volt a legnagyobb rendezvényük, Meg kellett szervezni kétszáz résztvevő szállását, étkezését, a diákok produkcióinak bemutatását, az azokat értékelő zsűriket. Mindez nagyszerűen sikerült, s szándék is erős, hogy lesz folytatás, mert ezt, az MCC történetében első ilyen találkozót eleve hagyományteremtő szándékkel rendezték. 

Már több képzési központ vezetője jelezte, hogy a képzőművészeti alkotásokból, festményekből, rajzokból, tűzzománcokból, szobrokból, kerámiákból, hímzett, szőtt, varrt alkotásokból szeretnének ők is kiállítást rendezni. A MCC ARS I. Középiskolás Tehetségszüret gazdái tervezik azt is, hogy az itt bemutatott színpadi produkciók majd egyéb MCC-s rendezvényeken, így az augusztus elején Esztergomban sorra kerülő MCC Fest-en bemutatásra kerülnek. 

A legjobbak díja egy párizsi út

Vasárnap délben volt az eredményhirdetés, a legjobbak díja pedig egy párizsi út. Az irodalom és az előadói kategóriában is első lett Morvai Levente Veszprémből, az irodalom kategóriában győztes még Böjte Boglárka Sepsiszentgyörgyről. Az előadóművészetben a másik legjobb Pfeiffer Attila Szombathelyről. A Képzőművészeti kategóriában a legjobbak Haraszti Gréta Marosvásárhelyről és Kása Réka Dunaszerdahelyről. Tánc kategóriában a két legjobb a zalaegerszegi Szabadi-Horvát Katalin és a dunaszerdahelyi Német Máté - Cséfalvay Sára kettős. Zenében pedig a legjobbnak járó díjat a szegedi Petykó Júlia Lili és a beregszászi Sárady Bence kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában