Közélet

2008.09.12. 09:20

Milliók a képzésre: Jelbeszédet tanulnak a szociális munkások

Tizenhét millió forintból képezheti tovább két bonyhádi egyesületből álló konzorcium a völgységi szociális szakembereket egy pályázatnak köszönhetően.

Rácz Tibor

Nehéz helyzetbe kerülhet egy szociális munkás, ha egy olyan családnak kell segítenie, ahol valaki süketnéma, mert nem igazán, vagy nem feltétlenül tudja, hogyan kommunikáljon az ilyen ügyfelekkel. Erre, és még egyéb más problémákra talált nemrég megoldást a Bonyhádi Független Roma Egyesület és az Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítő Egyesület. Sikeresen szerepeltek ugyanis egy pályázaton, amely a szakemberek továbbképzését finanszírozza. A pályázat címe „Szociális szakemberek és önkéntesek képzése a Völgységben” volt. Célja pedig a családsegítő központban, gyermekjóléti szolgálatnál, gondozási központnál és a kisebbségi önkormányzatoknál, civil szervezeteknél dolgozó szakemberek továbbképzése.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Többek között jeltolmácsokat is képeznek a programban Fotó: Kiss Albert
[/caption]
- A pályázatot még 2006-ban adta be a Bonyhádi Független Roma Egyesület és az Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítő Egyesület - mondta el kérdésünkre Babai László, a roma egyesület elnöke. Mint mondta, akkor eredetileg egy 18 hónapos lefutási idejű projekt megvalósítására pályáztunk, amit akkor forráshiány miatt elutasítottak. Ám mivel a programban volt még pénzmaradvány, a szakmailag elfogadott pályázatok beadóit értesítették arról, ha vállalják, hogy a 18 hónaposból 6 hónapos cselekvési ütemtervet készítenek, megkapják a támogatást a megvalósításhoz. - A pályázatot a két egyesület konzorciumban adta be.

A fő pályázó a mi egyesületünk, amely 11 millió forintot nyert az európai uniós pénzből, a konzorcium másik tagja hat millió forintot használhat fel a képzésekre a hat hónap alatt. A program november 30-án zárul, addig kell a szakembereknek letenni a záróvizsgákat. Ez minden bizonnyal meg is valósulhat, hiszen most tartunk körülbelül a program felénél, s vannak, akik például az ECDL Start informatikai szakképzésre jelentkeztek, már levizsgáztak - mondta az elnök. Hozzátette, a jeltolmács képzésre, amelynek színvonalával egyetemben a többi képzésével igencsak elégedettek a szociális szakemberek, már nagy igény volt a Völgységben.


Bővebben a Tolnai Népújság szeptember 12-ei (pénteki) számának 2. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!