Ország-világ

2006.04.26. 18:37

Lenyelik a beszállítók a magas benzinárak többletköltségeit

Bár megint emelkedik a benzin ára, egyelőre mégsem kell többet fizetnünk a legtöbb fogyasztási cikkért. A termelők, a vendéglátók nem mernek árat emelni, mert félnek, hogy elveszítik a fogyasztóikat.

Tóth Marcella

A magasabb költségek nem jelennek meg azonnal a fogyasztói árakban, elsősorban a kereskedők magatartása miatt - mondta el Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A nagy kereskedelmi láncok ugyanis alacsonyan tartják az átadási árat, ez csak kis mértékben emelkedett az utóbbi két évben. Így a pékségek kénytelenek lenyelni a magas üzemanyagárak miatti többletkiadásokat. A kenyér előállítási költségének mintegy 28 százalékát adja az összes energia ára (ebben benne van a gáz, a gázolaj és az áram). Ha ezek közül bármelyik tíz forinttal drágul, akkor az mintegy három forinttal emeli a kenyér előállítási költségét – magyarázta.

A vendéglátóipari cégek sem tudják a fogyasztókra terhelni a megnövekedett költségeket, elsősorban a fizetőképes kereslet hiánya miatt. Ezen a területen is a drágább áruszállítás növeli a vállalatok kiadásait - mondta el Thurzó Béláné, a Magyar Vendéglátk Ipartestületének gazdasági alelnöke.

A fuvarozó cégek többsége sem tudja érvényesíteni áraiban a magasabb költségeket. Egyrészt nagyon éles a verseny, másrészt jelentős az illegális, fekete szállítások aránya. Továbbá a fuvarozási vállalatok általában hosszú távú megállapodásokat kötnek, ebben előre rögzítik az árakat - mondta el Rajnai Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnökségi tagja. A tavalyi átlagárhoz képest az idén negyven százalékkal nagyobb az egy kilométerre vetített üzemanyagköltség. Amíg tavaly 51-53 forintba került egy kilométer megtétele, addig ez most már 74-75 forint.

A szerdai áremeléssel a 98-as oktánszámú benzin literenkénti ára megközelítette a 300, a 95-ösé pedig a 290 forintot. Átmenetileg, rövidebb-hosszabb ideig átlépheti a lélektani határnak számító 300 forintot a benzin literenkénti ára, de nem várható, hogy tartósan ez az árszint maradna - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. A kőolaj ára várhatóan 70 dollár alá csökken az év második félévében. A benzinfogyasztás túlnyomó része lakossági felhasználás, ezért a mostani ár leginkább őket érinti hátrányosan. A tartósan magas üzemanyagár az inflációt is növelheti – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában