Krimi

2024.05.02. 16:35

Mecset ellen készült terrortámadásra egy 15 éves magyar fiú (videó)

Egy ausztrál tömeggyilkos volt a példaképe.

MW

Az érdi fiú élőben akarta közvetíteni a támadást

Forrás: Terrorelhárítási Központ

Fotó: Youtube

Az érdi tinédzser egy mecset ellen készült terrortámadásra, a 15 éves gyanúsított követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019-ben 51 embert ölt meg Új-Zélandon, amikor két mecsetet megtámadott.

A TEK-et az egyik külföldi partnerszolgálata értesítette április 29-én délelőtt arról, hogy Magyarország területén, egy mecsetben tervezett támadásról tett közzé bejegyzést ismeretlen személy egy videómegosztón – írja a Mandiner a police.hu beszámolója alapján.

A TikTok-ra hajnalban feltöltött bejegyzés után a felhasználó újra jelentkezett a felületen azzal, hogy a támadást élőben fogja közvetíteni.

A TEK a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe, hogy megelőzzék a tragédiát. A TEK felderítői néhány óra alatt azonosították a felhasználót. 

Tömeggyilkostól vette az ötletet

A 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, amikor két mecsetet megtámadott és cselekményét élőben közvetítette.

A TEK egységei a felderítőik által megszerzett információk alapján elindultak Kazincbarcikára, ahová a fiú utazott menetrend szerinti autóbusszal. Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a fiút a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra előállították zaklatás miatt. 

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol 

a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. 

A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában