Paks II.

2023.07.23. 16:43

Kiemelt szerepe van a környezetvédelemnek az atomenergetikában

Extrém hőmérsékletek esetén a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve egyáltalán nem váratlan fordulat a Paksi Atomerőmű teljesítményének csökkentése, amellyel a névleges teljesítmény a korábbi közel 1800 MW-ra „esett vissza”.

Teol.hu

A Paksi Atomerőmű

Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő kiemelte, télen a hidegebb hűtővíz miatt a névlegesnél magasabb teljesítmény is elérhető, míg Paks 2 már képes lesz a kimeneti víz visszahűtésére.

Közel egy hét különbséggel kétszer is csökkentette teljesítményét a Paksi Atomerőmű annak érdekében, hogy a Duna vízhőmérséklete az erőmű mérési szakaszánál ne haladja meg az előírásban rögzített harminc fokot.

Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a leszabályozások nyomán a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, extrém hőmérsékletek esetén a szabályozás miatt előfordulhat, hogy rövidebb ideig néhány száz megawattal csökkentik a Paksi Atomerőmű teljesítményét annak érdekében, hogy az üzemeléshez szükséges hűtővíz kibocsátási pontjától számított 500 méteren lévő szelvény bármely pontján a befogadó Duna-víz hőmérséklete ne haladja meg a 30 Celsius-fokot.

A világon üzemelő atomerőműveknél frissvízhűtés esetén az ilyen esetekre – a helyi adottságnak megfelelően – különböző szabályozások érvényesek. Valahol például magasabb hőmérsékleten állapítják meg a kibocsátási korlátot, van, ahol a befogadó víz teljes keresztmetszetén bocsátják ki a hűtővizet a környezetvédelmi követelmények teljesítése érdekében. 

Kiemelte: mindezt azért, mert 

az atomenergetikai iparban a nukleáris biztonság elsőrendűsége mellett kiemelt szerepe van a környezetvédelemnek. 

A teljes cikket elolvashatja a magyarnemzet.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!