Bizakodnak a méhészek

2024.05.06. 20:00

Levirágzott az akác, közepes mennyiségű méz gyűlt össze

Levirágzott az akác, és minden nehézség ellenére abban reménykednek a méhészek, hogy legalább közepes szezont tudnak zárni. A repce szintén közepesre sikerült, mert korán virágzott a növény, és sok termelőnél a méhek még nem voltak elég erősek a hordáshoz.

Mauthner Ilona

Van aki már kipörgette az akácmézet, van aki még vár arra, hogy csökkenjen a víztartalma

Fotó: Mártonfai Dénes

Az akácvirágzás kezdetén még úgy tűnt, el lehet felejteni az idei akácmézet, ugyanis éppen akkor hűlt le az időjárás, majd amikor végre melegedni kezdett az idő, orkánerejű szél tombolt két napig a vármegyében. A legtöbb méhész már siratta a szezont.

Akár rekord év is lehetett volna 

Nagyernyei Attila, szedresi méhész szerint ahol erősek voltak a méhek, ott minden nehézség ellenére azért a közepes termés összejött a kaptárakban. Néhány vármegyei méhész a vándorlást is vállalta – a közel 800 méhészből 10 körül – akik az ország északi felébe – Nógrád, Vas és Szabolcs vármegyékbe – is elmentek a több akácméz reményében.

Ha az időjárás nem szólt volna közbe, akkor akár rekord mennyiségű akácméz is lehetett volna az idén, mert annyi virág volt a fákon, mondta Nagyernyei Attila.

Fejére állította a természetet az időjárást

Van, aki már pörgetett, van aki még vár ezzel. Az összegyűjtött méz víztartalma még magas, ideális esetben el kell párologtatni 17-18 százalékra, mondta Nagyernyei Attila. Csak ezt követően lehet üvegekbe tölteni. Furcsa az idei időjárás, mert az elmúlt negyven évben mindig előbb virágzott a vadgesztenye és a galagonya, majd ezt követően nyílt az akác. Idén pedig fordítva van, az akác már levirágzott, de a vadgesztenye és a galagonya még javában virágzik. Az akác viszont mindig május 10-e környékén szokott virágba borulni. Fejére állította a természetet az időjárás.

A hárs virágzásáig még van hátra 2-3 hét

Koller Zoltán tolnai termelő, az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) Gemenci Szervezetének vármegyei elnöke elmondta, idén nem vándoroltak sehová, mert sokba kerül az utazgatás a méhekkel, így a környékbeli akácerdőkből gyűjtöttek a méhei. Közepes lett az eredmény, de még ennek is örültek, mert a szezon elején még ennyire sem számítottak. Összesen 100 kilót sikerült összegyűjteni, ami még egy hordónyit sem jelent. Egy hordóba ugyanis 170-180 kiló méz fér, egy jobb évben pedig 12 hordónyi akácméz is összegyűlik.

A hárs virágzásáig még van hátra 2-3 hét. Csak reménykedni lehet, hogy az jobban sikerül.

A méz kristályosodása nem baj

Télen több mézet fogyasztunk, mint az év többi részében. A méz értékesítése egész évben ezért nagy kihívást jelent, főleg az idén, amikor elárasztotta a hazai piacot is a kétes minőségű, olcsó, ukrán, kínai méz. Sokan nem tudják, hogy a méz kristályosodása nem jelenti a termék rosszabb minőségét.

Sokszor azzal vádolják a méhészeket, hogy cukrot kevertek a termékbe. Ez teljesen téves gondolat. A méz kristályosodásának mértékét a szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) aránya, valamint a víztartalma határozza meg. Minél nagyobb a szőlőcukor aránya, annál gyorsabb a kristályosodás, ilyen például a repce- vagy napraforgóméz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!