Lisztharmat-veszély

2024.05.06. 07:00

Már a második szőlőpermetezésre készülnek a gazdák

Változatos időjárás uralkodott az elmúlt egy hétben. Múlt hét közepétől egy hidegfront miatt erősen lehűlt a levegő. A szőlő növekedése leállt, majd lassan a hét elejétől újraindult. A hideg idő miatt a betegségek veszélye alábbhagyott. Permetezni azonban továbbra is kell.

Mauthner Ilona

Tíz naponként érdemes permetezni a szőlőt megfelelő készítményekkel, ha szép termést szeretnénk

Forrás: MW

Változatos időjárás uralkodott az elmúlt egy hétben. Egy hidegfront miatt erősen lehűlt a levegő,  Szekszárd környékén 3 fok volt a reggeli hőmérséklet. Pakson ugyanaznap fagy volt, hajnalban mínusz 1,7 fokot mért a meteorológiai szolgálat. Napközben sem ment a hőmérséklet 12-13 fok fölé. Ez a hideg időjárás 4 napig tartott. Vasárnaptól már szép idő volt, a hét elején 28 fokos maximumok is előfordultak. Csapadék nem volt az elmúlt időszakban.

Leállt a szőlőhajtások növekedése

Az időjárás hatására a szőlő növekedése leállt, majd lassan a hét elejétől újraindult, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök. A hideg idő miatt a betegségek veszélye is alábbhagyott. A melegedést követően, csapadék érkezése esetén, lehet majd veszélyesebb a helyzet. Az időjárás miatt 16-17 nappal van előrébb a vegetáció a megszokottnál (virágzik az őszi búza, ami egyébként május 15-20 körül szokott), kíváncsian várjuk, hogy a szőlőre hogyan hat ez az időjárás, és a virágzás kezdetének időpontja mikorra fog esni – mondta a szakember.

Nagy adagú kén lehet a megoldás

Mindenki, aki most permetez, jól fog járni, mert a lisztharmat a tünetmentes, már védett ültetvényekbe sokkal később tud majd „beköltözni”.  A lisztharmat elleni védekezés mellett fontos teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is.

A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén azonban ne sajnáljuk – az egyébként nem olcsó – speciális atkaölő szereket kijuttatni. 

Rajzik a tarka szőlőmoly is

A tarka szőlőmoly gyengén, de folyamatos rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan csak 3 darabot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése nagyon korán, május 10-körül várható. Ezt követően egy héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell majd kijuttatni.

Gyomok ellen most kell védekezni

A mezei acat és az apró szulák elérte a 20-25 centis fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt.

Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 centit, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!