Április első felében egymást érték a zivatarok

2024.05.07. 11:48

Már véd a jégkármérsékló rendszer

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER).

Mauthner Ilona

Tolnában 37 talajgenerátor védi a szántóföldeket, gyümölcsösöket és az ingatlanokat a jégkártól

Forrás: MW

Az április 15-e és 28-a között eltelt két hétben számos alkalommal volt szükség az ezüstjodid párologtatását végző berendezések működtetésére. A talajgenerátoros védekezés eredményeit jól mutatja, hogy míg a környező országokban lehullott nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek jelentős kárt okoztak, itthon legfeljebb búza, illetve borsószem nagyságú jégszemek kísérték a zivatarokat.

Tolna vármegye eddig megúszta

Tolna vármegye több településén is voltak heves zivatarok, például Szekszárdon, de szerencsére jégkárt nem okozott a vihar. Kisebb jégszemek ugyan hullottak több településen is, de jelentős kár nem keletkezett.

A hidegfront berobbantotta a légkört

Mivel az április 15. előtti 3 hét nyáriasan meleg, száraz időjárásának egy markáns hidegfront vetett véget, az áprilisi időjárásra nem jellemzően több jégveszélyes zivatar alakult ki az országban. A front érkezését követően több helyen 20 fokot csökkent a hőmérséklet, a délnyugati országrészben, így Tolnában is 25 fokkal volt hidegebb a megelőző naphoz képest.

A hidegfront kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, így „berobbantotta” a légkört. Az április 15. és 28. között eltelt két hétben összesen hét napon volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására. Leghosszabb ideig az északi és a nyugati országrészekben volt szükség a talajgenerátorok működésére.

Fontos kiemelni, hogy az induló hét egyből rácáfolt azokra a vádakra, miszerint a jégkármérséklő rendszernek bármi köze lenne a csapadékhiányhoz, hiszen a talajgenerátorok működése mellett az ország valamennyi részén esett az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!