Duna-híd

2024.05.05. 14:39

Nyolcszáz tonnányi összterhelés a hídon

Gyakorlatilag átadásra kész a paksi Duna-híd. Avatására – információink szerint – június elején kerül sor. 

Wessely Gábor

Forrás: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

A próbaterhelést a napokban tartották, homokos kaviccsal megrakott, negyven tonna összsúlyú járművekkel. A részletekről dr. Ónodi Barna, a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. sajtószóvivője adott tájékoztatást.

Egyeztetnek a szakemberek a hídon

Eszerint május 2-án a B1 és B2 jelű műtárgyakat (kishidakat) tesztelték 3-3 darab, egyenként negyventonnás járművel. (Egyik a kalocsai, másik a paksi oldalon van, s a hídra vezeti, emeli az utat.) Május 3-án a két ártéri hídszakasz terhelési próbáját tartották, nyolc járművel, május negyedikén pedig a középső szakasz, a mederhíd tesztelése történt meg, hússzor negyven tonna összsúllyal. Nyolcszáz tonna. Ennél nagyobb igénybevétel biztosan nem lesz, ha megindul a napi forgalom.

Geodéták szintezték végig a hidat mindkét oldalon, a terhelő járműsor mellett

Nemcsak abból áll a próbaterhelés, hogy felmennek a járművek a hídra és megállnak. Több, összesen 12 teherállásban is vizsgálják, hogyan viselkedik a szerkezet, lehajlást és más paramétereket mérve. Van a terhelési próbának statikus és dinamikus része. Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy felhajtanak, gyorsítanak, fékeznek a megrakott járművek a hídon. Természetesen nem az a kérdés, hogy leszakad vagy nem a létesítmény, hanem hogy a méréseket követő számítások szerint a tervezett, elvárt határérteken belüliek-e az elmozdulások.

A homokos kaviccsal megrakott kamionok bevetésre készen

Geodéták (földmérők) szintezték végig a hidat többször oda-vissza, az úttest és a járda közötti kiemelt szegély mentén.  Ez alapján történt az adatfeldolgozás. A szakemberek gyorsan dolgoztak, s máris jelezték, hogy az eredmények jók. Tehát lehet készülni az átadásra. A próbaterhelés a forgalomba helyezés előfeltétele.

Képek: a szerző fotói

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!