Előkészítő ülés

2024.04.18. 17:30

A kórházban belehalt sérüléseibe az elgázolt gyalogos

Nem vette észre az út szélén közlekedő gyalogost egy autós Hőgyész belterületén az esti órákban, és elgázolta. Az eset még 2022 novemberében történt, az ügyet most tárgyalták a Tamási Járásbíróságon.

Révészné Hanol Erzsébet

Halált okozó közúti baleset okozásának vétsége ügyében tartottak előkészítő ülést, majd tárgyalást szerdán a Tamási Járásbíróságon. Az ügy kapcsán dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a vádlott 2022. november 26-án, 18 és 22 óra között Hőgyész lakott területén belül Szakály irányából Szekszárd felé tartott autóval, működő közvilágítással ellátott, nedves felületű aszfalt burkolatú úttesten gyér forgalmi viszonyok mellett. 

A kórházban belehalt sérüléseibe az elgázolt gyalogos. Illusztráció: MW
A kórházban belehalt sérüléseibe az elgázolt gyalogos. Illusztráció: MW

Elsodorta a gyalogost 

Vezetés közben figyelmetlensége miatt későn észlelte a vele szemben, a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sáv szélén haladó, fekete ruhát viselő 75 éves gyalogost. A személygépkocsi lökhárítójával és jobb első sárvédőjével, valamint jobb oldali külső visszapillantó tükrével a sértettnek ütközött, őt elsodorta. Ezt követően a gyalogos az útpadkára esett.

A vádlott által vezetett személygépkocsi ütközés előtti haladási és ütközési sebessége 50-51 kilométer per órában határozható meg, a balesettel érintett útszakaszon a megengedett legnagyobb haladási sebesség 60 kilométer per óra. 

A szakértői vélemény alapján a működő közvilágítás mellett, az adott éjszakai látási viszonyok között, a nedves felületű aszfalt burkolatú úttesten, sötét ruházatban szemben haladó sértett 64 méter távolságból észlelhető volt a vádlott számára. A jármű tényleges, baleset előtti haladási sebessége esetén – intenzív lassító fékezés alkalmazásával – 48-50 méter távolságon belül a jármű az ütközési pont előtt megállítható lett volna, azaz az ütközés elkerülhető lett volna.

Valóban a baleset miatt halt meg 

A baleset következtében a sértett súlyos sérüléseket, többek között jobb oldali halántékcsont törését, a jobb oldali járomív törését, jobb oldali középső koponyaalapi törést, keményburok alatti vérzést, illetve a jobb oldali harmadiktól kilencedik bordák haránttöréseit, jobb oldali szárkapocscsont kétszeri haránt-, illetve ferdetöréseit, a jobb sípcsont bokaízületi végének peremtörését szenvedte el. A kórházi kezelése ellenére 2022. december 8-én életét vesztette. Az elszenvedett közlekedési baleset és a halálos eredmény között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Az ügyben további tárgyalási időpontot tűztek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában