A tudás, amire egy harcosnak szüksége lehet

2023.08.24. 17:30

A többség „civil” középiskolából érkezett, de van, aki katonai pályára készül

Honvédelmi „Harcos” tábor helyszíne a héten a Fadd-Dombori Gyermektábor. A résztvevő középiskolás diákok többek között tereptani és túlélési ismeretekkel gazdagodnak ezekben a napokban, amellett, hogy a csapatban való együttműködést is megtapasztalják.

Révészné Hanol Erzsébet

Domboriban, a szekszárdi gyermektábor területén, Honvédelmi Harcos Tábor néven tart táborozást a Magyar Honvédség. Fotó: Makovics Kornél

Katonás rend uralkodik ezen a héten a Fadd-Dombori Gyermektáborban, ugyanis ott tartja a Honvédelmi „Harcos” tábort a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 69. Területvédelmi Zászlóalj. Persze nem kiképzés zajlik, sokkal fontosabb, hogy élményszerűen ruházzák fel a résztvevő 15-18 éves fiatalokat olyan katonai ismeretekkel, amelyeknek a civil életben is hasznát lehet venni, és emellett azt is megtapasztalják, milyen csapatban dolgozni.

Totterveich Zoltán törzsőrmester, táborparancsnok-helyettes elmondta, hogy harcos tematikájú a tábor, ennek megfelelően igyekeznek átadni azt a tudást, amire egy harcosnak szüksége lehet. Ottjártunkkor éppen közelharc foglalkozás zajlott. Az alapos bemelegítés után álló helyzetben és földharc során alkalmazható mozdulatokat ismerhettek meg a diákok. A hét folyamán térképészeti ismeretekkel is gazdagodtak, és az elméletet a gyakorlatban is kipróbálhatták, amikor az előre megadott katonai koordináták alapján, térkép segítségével kellett megkeresniük az üdülőterület különböző pontjain megjelölt „falvakat”.

A túlélési ismereteik bővültek az által, hogy megtanulták a gyerekek, hogyan lehet vizet tisztítani, öngyújtó vagy gyufa nélkül tüzet gyújtani, valamint egészségügyi foglalkozáson is részt vettek. Menetgyakorlatot is tartottak számukra és az álcázás mikéntjét is bemutatták nekik. Csütörtökön a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület tagjai látogatnak el a táborba, pénteken pedig a diákok keresik fel Medinán az MH LMVIK 2. Gerinc Radar Mérőpont Medina bázist.

Az ifjú harcosok többsége „civil” középiskolából érkezett, mentoraik azonban mind honvéd kadét iskolába járnak, illetve négy tartalékos katona – köztük két pedagógus – és négy szerződéses, hivatásos van velük a táborban, ahova az ország számos pontjáról érkeztek diákok. A 15 éves Gáspár Alma Elizabet például Bajáról, míg a 16 éves Dávid Domonkos Székelyszabadról jött Fadd-Domboriba. Mindketten először járnak ott, de könnyen lehet, hogy nem utoljára. Alma elmondta, hogy korábban többször volt katasztrófavédelmi táborban, ahol szintén hasznos ismereteket szerzett.

Most is az vezérelte, hogy tapasztalatot gyűjtsön, olyasmit tanuljon, aminek hasznát veheti a hétköznapokban, de emellett szeretett volna betekintést nyerni a katonai életbe. Bár nem feltétlenül ezen a pályán képzeli el a jövőjét. Ezzel szemben Domonkos rendészeti középiskolában tanul Mohácson, és már most nagyon határozottan tudja, hogy a későbbiekben a különleges erők kötelékében szeretne bizonyítani. Mint mondta, a családjában nem volt hivatásos, édesapjától csak a kötelező sorkatonai szolgálatról hallott, a motivációt inkább a filmélményei jelentették, és minden évben részt vesz valamilyen katonai táborban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában