Kapitális fogások

2024.04.25. 12:00

Álmában sem gondolta a horgász, hogy ilyen csoda történik vele Szálkán

Nem kell messzire menni a csodákhoz, legalábbis a horgászoknak biztosan nem. Április elején a szálkai tavon ugyanis Herbert Tamás körülbelül nyolc óra különbséggel két giganagy, 20 kiló fölötti pontyot húzott partra. Nem mindennapi pecás élményét osztotta meg portálunkkal a horgász.

Farkas Eszter

Egy hetet töltött Szálkán Herbert Tamás, aki elmondása szerint idén élete legnagyobb halait sikerült horogra akasztania. 

A szálkai tavon Herbert Tamás körülbelül nyolc óra különbséggel két giga méretű pontyot húzott partra. Fotó: Beküldött 

– Már közel tizenöt éve horgászom nemcsak Magyarországon, de külföldön is – válaszolta kérdésünkre Herbert Tamás, horgász. Idén életem eddigi legnagyobb pontyát Horvátországban sikerült partra húznom, ami egy huszonnégy kilós halacska volt.

Kétféle ízvilágú bojlival etetett és horgászott

Szálkára április 7-én, vasárnap érkezett meg, ahol a tó sekélyebb részén táborozott le. 

– Ahogy feltérképeztem a medret, izgatottan készültem az első etetésekre 20-24 milliméteres bojlikkal. Két különböző ízvilágot vittem magammal: a megszokott Krill banán mellett az idei év egyik újdonságát, a Robin Red eper ízesítésű bojlikat is. Az etetéseket egyenlő távolságra helyeztem el, mindegyikük egy-máfél kilónyi bojliból állt. Az első éjszaka már meglepetést tartogatott számomra, amikor két hat és nyolc kiló közti amurt sikerült fognom. Hétfőn növeltem az etetés mennyiségét, és az este folyamán meg is érkeztek az első pontyaim, egy közel tizenöt kilós és egy tizenöt kiló feletti példány.

Tamás elmondása szerint az etetések időzítését és a mennyiséget előre megtervezett stratégia alapján változatlanul tartotta. A kapások inkább az esti és éjszakai órákban érkeztek, és a hét első felében sikerült néhány szép példányt a szákba terelnie.

Tíz darab tíz kiló fölötti példány

A csütörtöki éjszaka volt az igazi meglepetés, amikor sikerült már a tizedik 10 kiló feletti súlyú halat kifognia. 

Beküldött kép.

– Az elégedettségem az egekbe szökött, de még vártak rám újabb kalandok. A pénteki etetést követően hamarosan érkezett egy kerek tizenöt kilós tükrös, majd egy régi álmom is valóra vált, amikor egy gyönyörű, huszonegy és fél kilós példány került a horgomra. Az örömöm határtalan volt, és úgy éreztem, hogy ez a túra csúcspontja, de az élet mindig tartogat meglepetéseket. Körülbelül nyolc órával később egy újabb, lassú és komótos kapásra lettem figyelmes. 

A fárasztás közben éreztem, hogy ez is egy különleges példány lesz, de mégsem mertem reménykedni abban, ami a mérlegelőben várt rám: 

egy közel huszonkét kilós újabb gyönyörűség. 

Az érzés, amit akkor éreztem, még most is leírhatatlan.

Összesen huszonnégy hal akadt a horgára

A maradék pár napban több 10 kiló feletti pontyot is sikerült fognia, végül összesen huszonnégy halat húzott partra. Ezek közül két ponty húsz kiló, négy hal tizenöt kiló, négy példány 14 kiló feletti, és további nyolc hal nyolc és tizennégy kiló közötti. A nagy fogások mellett két amurt és négy kisebb pontyot is sikerült a szákba terelnie.

– Ez a túra számomra örökre emlékezetes marad, és bizonyítást nyert számomra, hogy nem kell a világ végére menni, ha kiválóan működő bojlikat akarunk beszerezni, elég Bonyhádig menni. A vízparton töltött napok során nemcsak halakat fogtam, hanem emlékeket gyűjtöttem, amik örökre a szívemben maradnak.

Mint azt megírtuk, ugyancsak kapitális halat fogott a kakasdi Mészáros Sándor a somogyi Hedrehelyen, ahol többek között egy félmázsás szürke harcsát is sikerült kifognia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában