Teol.hu videó

2024.04.18. 19:17

Mindenütt sérültek, sebesültek hevertek Szekszárd belvárosában (videóval)

Mentő, tűzoltó, rendőrautók álltak Szekszárdon, a vármegye háza előtt, az épület körül pedig mindenütt sérültek, sebesültek. Volt, akiket a zebrán autó ütött el, másokra rádőlt a támfal, valaki klórgáztól lett rosszul az uszodában, egy ember pedig a felrobbant gázpalacknál megégett. Szerencsére mindez csak imitáció volt.

Szepesi László

A Magyar Vöröskereszt Tolna Vármegyei Szervezete tartotta az Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei fordulóját, amelyen nyolc csapat gyermek és ifjúsági kategóriában mérte össze tudását.

Fotó: Mártonfai Dénes

A megmérettetés során a vármegyeháza kertjében négy kárhely, tíz állomás volt, ahol baleset áldozatait, megsérült személyeket kellett a résztvevőknek ellátniuk. Feküdt férfi nyílt lábszártöréssel, másnak a feje volt szinte összezúzva, valóban úgy néztek ki, mint az igazi sebesültek, jó munkát végeztek a sminkesek.

Az öttagú csapatok egymást váltva látták el a rendelkezésükre álló tíz-tíz perc alatt a néha sikoltozó sérülteket. A segítségnyújtás szakszerűségét pedig az Országos Mentőszolgálat szakembereiből álló zsűri értékelte.

A megyei döntő négy állomásán kívül a mentők, a katasztrófavédelem és a rendőrség képviselői is feladatokkal várták a fiatalokat. Gyakorolhatták az újraélesztést, a bűnmegelőzés kisbuszánál speciális szemüvegen át láttatták, milyen a világ, ha valaki ittasan vagy bedrogozva nézi, s kitölthettek tesztet is.

A vármegyei döntőn az általános iskolák csapatai közt a győztes a Szekszárdi Baka István Általános Iskola csapata, őket követte a paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola, a Szekszárdi Elsősegélynyújtók, a Madocsai Református Általános Iskola, a györei Templom Általános Iskola versenyzői. A középiskolásoknál a sorrend: első Szekszárdról a Pécsi Tudományegyetem Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola csapata, majd a két dombóvári, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Tolna Vármegyei SZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium csapata.

Az országos döntőn, szeptemberben, Kecskeméten a két első helyezett vesz majd részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában