Jubileum

2024.04.22. 08:56

Várják a jelentkezéseket a filmkészítő versenyre!

Villám filmkészítő verseny lesz ismét a hétvégén Szekszárdon.

Szepesi László

Húsz éve, 2004. május elsején kezdődött a sorozat, amely később a Forgass a Földért, Shoot4Life néven az egész világon ismert, majd jeles filmfesztivál győztese is lett. A programnak jeles támogatói voltak, így Jancsó Miklós, Jiří Menzel, Makk Károly, Szabó István, Karl Bardosh.

Kindl Gábor, a filmes verseny megálmodója. Fotó: Makovics Kornél

A jubileum alkalmából idén Kindl Gábor, program versenyigazgatója több megmérettetésre is hívja a filmkészítés kedvelőit. Az egyik, amely pont olyan, mint az első volt, ezen a héten, szombaton kezdődik. Egy, mindössze egyetlen perces filmet kell készíteni 24 óra alatt videokamerával, mobiltelefonnal Szekszárdon, a kiírás szerint: a városról, ahol Háry János élt. Hogy mit ábrázolnak majd a filmkockák, az jórészt a készítőkön múlik, a megkötés csupán annyi, hogy három témának, három képnek mindegyikben szerepelnie kell. Hogy mi ez a három, azt a startnál szombaton, pontban 10 órakor a Béla király tér sarkán, a Belvárosi Kávéház teraszán hirdetik ki a szervezők.

A versenyre, amelynek fődíja 100 ezer forint, s a legjobb alkotásokat májusban bemutatják Cannes-ban, a Global Short Film Awards-on, már jó néhányan jelentkeztek. Interneten a pixeltv.hu oldalon, illetve annak facebook változatán regisztráltak, de még várnak egyéni jelentkezőket, iskolai osztályokat, kirándulva filmet készítő családokat, baráti társaságokat, és még a startnál, a kávéház teraszán is jöhetnek újabb filmcsinálók.

Az elkészült egyperceseket interneten kell beküldeni 28-án, vasárnap, délelőtt 10 óráig. Akkor kezdi el munkáját a zsűri, amelynek tagjai között lesz New Yorkból Karl Bardosh, a 20 évvel ezelőtti győztes, Mayer Zoltán, aki tévéműsorok szerkesztője, Nagyistók Tibor műsorvezető és Urbán Ernő, az új Delta című műsor producere is.

Este 6-kor pedig a Művészetek Házában kezdődik eredményhirdetés, ahol levetítik a legjobb filmeket, a régiekből is párat, s átadnak egy új díjat is, a legendás tanárról, Szekszárd és az egész vármegye művelődésének támogatójáról, Póla Károlyról elnevezett elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában