Teol.hu videó

2024.05.06. 17:57

A magyar érettségi nem okozott gondot a szekszárdi diákoknak (videó)

Megkönnyebbült, boldog arcokkal találkoztunk a Tolna Vármegyei SZC Bezerédj István Technikum folyosóján hétfőn kora délután, az érettségi után. A keris tanulókat és egyik kedvenc magyar tanárukat, Feketéné Földesi Juditot faggattuk a magyar érettségiről.

Farkas Eszter

Tolna Vármegyei SZC Bezerédj István Technikum érettségiznek a fiatalok. A képen Zelfel Virág , Prantner Lilla, Bali Ádám András és Feketéné Földesi Judit magyar szakos tanár látható. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornel

Hétfőn reggel 9 órakor kezdtek bele a középszintű magyar érettségi első részének feladataiba a TMSZC Bezerédj István Technikum tanulói. Arcukat látva nem igazán jelentett nagy kihívást az első vizsganap, a legtöbb megkérdezett diák elégedetten nyilatkozott a kérdésekkel kapcsolatban.

– A szövegértési feladatban könyvekről szóló szöveget kaptunk – mondta Bali Ádám András, az iskola 12. C osztályos tanulója. Én speciel inkább a történelem érettségit várom, de a magyar sem volt vészes. A második részben Karinthy novellájának elemzését választottam. Szerintem ez hatalmas segítség volt.

Éretségi_Mk_0004
Elégedetten jöttek ki a Keris tanulók a magyar érettségiről
Fotó: Makovics Kornel

Feketéné Földesi Judit, az iskola magyartanára lapunknak elmondta, az idén újnak számító feladatban a diákok elmondása szerint egyfajta általános műveltségi feladatsort kaptak a kvízzel, mivel a kérdések nemcsak a négy év anyagát kérték számon.

– Az iskolánk tanulói közül több mint százan tettek középszintű magyar írásbeli érettségit a mai napon. A műveltségi feladatsor nemcsak a négy év anyagát kérdezi ki, néhol még az általános iskolai tanulmányokra is visszatér egy-egy kérdés. A második rész is megújult, ahol egy témakifejtő esszét kell megoldaniuk a diákoknak vagy egy mű értelmezését, ez lehet akár vers vagy novella. Az évek tapasztalata az, hogy a legtöbb diák utóbbi választja.

Éretségi_Mk_0001
Bali Ádám András
Fotó: Makovics Kornél

– Az új nemzeti alaptanterv feladataival „ijesztgettek" minket, de kellemes csalódás volt ez a vizsga, azt kell mondanom – mondta el portálunknak Gőbel Evelin, 12. B osztályos tanuló. – Annyira nem volt vészes, mint amire számítottam.

Tolna vármegyében középszinten magyar nyelv és irodalomból 1394-en vizsgáztak hétfőn. Május második hete számos további vizsgát hoz, május hetedikén, kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angol nyelvből, pénteken német nyelvből tesznek érettségi vizsgát a diákok. Tolna vármegyében középszinten matematikából 1333-an, történelemből 1294-en vizsgáznak.

Emelt szinten a legtöbben angol nyelvből, 262-en vizsgáznak vármegyénkben, ezt követi a történelem 134 és a matematika 97 vizsgázóval. Az írásbeli vizsgák egészen május huszonhetedikéig tartanak. Ezután következnek szóbelik, az emelt szintűt június 5. és 12. között, a középszintűt június 17. és július 3. között tartják.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában