Ápolók Nemzetközi Napja

2024.05.10. 10:35

A „Szürke nénékre" emlékeztek

Ötven év óta május 12-én ünneplik világszerte az Ápolók Nemzetközi Napját, ugyanis 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a modern ápolóképzés megalapítója, aki a szakmát hivatássá tette, azt alapjaiban formálta át.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Pénteken délelőtt a vármegyeháza dísztermében lesz a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház ünnepsége, de ezt megelőzően, csütörtökön délután az alsóvárosi temetőben megkoszorúzták a „Szürke nénék” síremlékét.

Egy verses megemlékezést követően a Betegápoló Irgalmas Rend pécsi rendházából érkezett Damján testvér beszélt róluk, a Szent Lujza rend grazi zárdájából 1854-ben Szekszárdra jött Szent Vince rendi Irgalmas nővérekről. Elmondta, az övék a francia alapítású rend, a Szeretet leányai, s fő feladatuk a betegek szolgálata mellett a tanítás volt.

A betegek ápolása hivatás. Ezt tükrözték Király Dorina és Komora Szántó Aletta ápolók papírra vetett gondolatai, amelyeket a megemlékezés során Fazekas Petra olvasott fel.

Az ünnepség végén a résztvevők virágokat, koszorúkat helyeztek el a szekszárdi kórház hajdani ápolóinak síremléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában