Vásárlási szokások

2024.05.04. 14:39

A legtöbben az akácmézet választják

A hungarikum akácmézet választja a legtöbb vevő a mézek közül 2024-ben is, mondta lapunknak a megkérdezett Tolna vármegyei méhészet tulajdonos. Azt is elmondta, hogy az akácméz a legtetszetősebb méz, a színe olyan, mint a fehérboré. Az ára, akárcsak a többi mézé, igencsak változatos az online bolti-termelői kínálatban.

Brunner Mónika

Mint ismeretes, a magyar akácmézet a magyar akácfával 2014-ben nyilvánították hungarikummá. A vevők körében változatlanul ez a sláger. 

Az akácméz a sláger. Illusztráció: Getty Images.
Az akácméz a sláger. Illusztráció: Getty Images. 

Az akácméz a legtetszetősebb

Szabó Zoltán csibráki méhészet tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy tapasztalataik szerint még mindig az akácméz a legtetszetősebb méz, a színe olyan, mint a fehérboré, és a nehezen kristályosodó mézek közé tartozik. Tolna vármegyében az akácmézet a repceméz követi a kedveltségi listán, ennek oka a tisztító hatása. Előszeretettel fogyasztják azok, akik torokproblémákkal küszködnek, köhögnek, rekedtek. A repceméz három-négy nap alatt kristályosodik. Hozzátette, hogy a tudomány szerint a szelídgesztenyeméz állítólag a legjobb, legízletesebb méz. 

A bolti méz kell 

Szabó Zoltán a mézvásárlói szokásokról elmondta, hogy a vevők nem igazán a piacon vásárolják a mézet, nem nagyon mennek házhoz érte, inkább a boltok polcairól választják. Az árakról elmondta, hogy az akácméz általánosan háromezerkétszáz forint kilogrammonként, a repceméz egy kilogrammja pedig kétezernyolcszáz forint. 

Szelídgesztenye mézet az online boltok polcain négyezerhétszázötven forintért találtunk, fél kilogramm, bio minősítéssel.  A bio minősítés nélküli szelídgesztenye méz egy kilójáért négyezerkilencszáz forintra is bukkantunk, ugyanitt fél kilogrammot kétezerhétszáz forintért árulnak. 

Fél kiló gesztenyemézet háromezer forintért is kínálják, a kétszázötven grammot kétezernégyszáz forintért is. 

Korábban beszámoltunk arról, hogy gondot okoz az alacsony felvásárlási ár a nagy méztermelőknek. 

Online boltja válogatja a méz árát 

Az online boltok, termelői boltok polcain is igen széles a mézekből az áruválaszték. A hungarikum akácméz egységárai is változatosak, van, ahol közel hétezer forintért lehet egy kiló igazi termelői akácmézhez hozzájutni, de bizony van, ahol már nyolcezer forint felett mérik az akácméz kilóját. Ugyanakkor van, ahol például négyezer forintért árulják az akácméz kilogrammját. Repceméz kilóját kétezerháromszáz- kétezerötszáz forintért is találtunk, de például négyezer forintért is kínálják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában