Rajzverseny

2024.05.08. 11:30

Közel háromszáz alkotást készítettek a novella alapján

A Népviselet napján hirdették ki Bonyhádon a H. Németh István: Egy zsák zab – Ein Sack voller Hafer novellaillusztrációs rajzpályázat eredményeit. A program egyben a „Bonyhád 300 programsorozat” egyik újabb állomása is volt.

Farkas Eszter

A Kränzlein táncosai jó hangulatot teremtettek

Fotó: Máté Réka

A rajzversenyre rekordszámú rajz, összesen több mint kétszázhatvan alkotás érkezett, melyeket H. Németh István írása ihletett. Nemcsak Bonyhádról, hanem a környező településekről is küldtek kiváló pályamunkákat, mint például Bátaszékről, Bólyból, Györéből, Tolnából, valamint Paksról is. A kiállítás megnyitóján az író lánya, Németh Judit is részt vett. A tárlatot Szabó Tibor, Bonyhád város alpolgármestere nyitotta meg. 

– Az Egy zsák zab című novella, amely a mai kiállításunkat ihlette, H. Németh István evangélikus lelkész, hittanár, egyházi szépíró, közíró tollából származik. A novella szerint Hessenből menyasszonyokat szállító hajó úszik lefelé a Dunán. A hajón utazó leányok és özvegyek nem ismerték még a vőlegényt a török idők utáni félig üres Magyarországon, csak annyit tudtak az ügyes szervező emberektől, hogy a hosszú háborúk után a gazdag parlagföldeken leszerelt német katonák szívesen elvennének egy hasonló anyanyelvű leányt. Ezen a hajón utazott Lisbeth is. 

A hozománya mindössze egy zsák zab, ám a zsákban ott lapult egyetlen öröksége: egy nagy kapcsos, képes Biblia. Az írás végén árulja el a szerző a történet családtörténeti vonatkozását: „Így érkezett meg Lisbeth ősanyám és Bibliám szülőföldemre.” 
A történetbéli Bibliát a bonyhádiak egyszer már megcsodálhatták, a Reformáció 500 című rendezvényen a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, és az idei esztendőben újra lehetőség adódik a megtekintésére. 

Október 10-én és 11-én kétnapos konferenciára kerül sor Bonyhádon, ahová az író lánya, a tulajdonos Németh Judit, a Tolna Vármegyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója újra elhozza a Bibliát.  

H. Németh István 1926-ban ötödik gyermekként papi családba született. A Garay János Gimnáziumban érettségizett 1944-ben. Egyetemi tanulmányait a Pécsi Erzsébet Tudományegyetem soproni Evangélikus Hittudományi Karán végezte. Segédlelkészi szolgálatai után a szekszárdi gyülekezet 1951-ben egyhangúlag parochusává választotta. A háború utáni Ébredés mozgalom népszerű, megbecsült prédikátora, országosan elismert evangelizátor, híveivel mindvégig szoros kapcsolatot tartó lelkipásztor volt – írja Szekszárd város weboldala.

A 266 alkotás közül általános iskolások között évfolyamonként is hirdettek első, második és harmadik helyezettet. 
A diákokat oklevéllel és Bonyhád Város Önkormányzata, valamint a Bonyhádi Német Önkormányzat támogatásának köszönhetően ajándék­utalvánnyal is díjazták. Tizenegy különdíjast is választot a háromtagú zsűri: Markovics Mihályné, Stekly Zsuzsa és Zsiros Aranka.

Általános iskola 1. évfolyamán:

1. helyezett: Palkó Kata

2. helyezett: Szegedi Fanni

3. helyezett: Reisz Bella

Általános iskola 2. évfolyamán:

1. helyezett: Tóth Mia Hanna

2. helyezett: Vörösváczki Kevin

3. helyezett: Salanga Liza

Általános iskola 3. évfolyamán:

1. helyezett: Baranyai Lara

2. helyezett: Géjó Ábel

3. helyezett: Tegzes Karina

Általános iskola 4. évfolyamán:

1. helyezett: Fábián Vanda

2. helyezett: Poller Zara

3. helyezett: Bottyán Dorina

Általános iskola 5. évfolyamán:

1. helyezett: Neszter Lilien

2. helyezett: Csernyánszki Edit

3. helyezett: Hadikfalvi Glória

Általános iskola 6. évfolyamán:

1. helyezett: Ye Rongkai

2. helyezett: Wurst Hanna

3. helyezett: Morvai Gréta

Általános iskola 7. évfolyamán:

1. helyezett: Miklós Gabriella

2. helyezett: Dávid Via

3. helyezett: Sebestyén Adél

Általános iskola 8. évfolyamán:

1. helyezett: Antal Dóra

2. helyezett: Darabos Noémi

3. helyezett: Sárközi Szkárlett

Középiskolás kategóriában:

1. helyezett: Kerekes Kata

2. helyezett: Nyárádi Kincső

3. helyezett: Hoffmann Botond

Felkészítő pedagógusaik: Faluhelyi Bianka, Borssné Kern Mária, Csábrák Gyöngyi, Geiszné Huger Mónika, Halász Gergely , Káldiné Apaceller Veronika, Klambauer Zsuzsanna, Kolbertné Lampert Kornélia, Kovács Andrea , Kovács Zoltán, Molnár Tamásné, Péter Alexandra Liliána, Pintér Anikó Szilvia, Pusztai Istvánné, Reiser Kornélia, Stallenberger Mónika, Tanai Guzorán Anna, Terebesiné Kasza Mária, Tömöri Éva, Vendég Edit, Vercse Adél, Wittendorfer Ildikó és Zeyerné Hermann Henriette voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában