Visszatekintés

2024.05.05. 09:30

Szakértőkből álló bizottság kereste fel a Decsi-hegyet

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

30 ÉVE „A MAVAD Szekszárdi Irodája a sötétvölgyi erdőben, Szekszárd város pihenőházánál tartotta az évente megrendezett üzletpolitikai megbeszélését. A rendezvényre meghívták a vadásztársaságok elnökeit és vadászmestereit, valamint a Földművelésügyi Minisztérium szakembereit. A rendezvény második napirendi pontja a vacsora volt, ahol nem akármi került az asztalra. A menü kenguru leves, párolt kenguru szeletek tormával és szarvaspörkölt volt.” (Tolnai Népújság 1994. április 28.)

30 ÉVE „A pécsi bazilika püspöki kriptájában helyezték végső nyugalomra a nyolcvanéves korában elhunyt Cserháti József nyugalmazott pécsi megyéspüspököt. (Cserháti József 1914. április 19-én született vármegyénkben, Lengyelen, elemi iskoláit szülőfalujában végezte, s egy ideig Bonyhádon járt gimnáziumba - a szerk.) Tisztelői a bazilika oltára előtt felállított ravatalnál róhatták le kegyeletüket az elhunyt katolikus főpap emléke előtt, majd Paskai László esztergomi-budapesti érsek, bíboros prímás vezetésével mutattak be koncelebrált gyászmisét, melyen Dankó László kalocsai-kecskeméti érsek mondott szentbeszédet.” (Tolnai Népújság 1994. április 25.)

30 ÉVE „Népes, szakértőkből álló bizottság látogatta meg a decsi közigazgatási területhez tartozó, az ÁVÜ tulajdonában levő, s a Szekszárdi Mezőgazdasági Rt. által művelt görögszói szőlőket. A fővárosból, Pécsről és Szekszárdról érkezett szakemberek azonban nem termésbecslés ügyében jártak ott, hanem a Decsi-hegy aggasztó viselkedése miatt. Az 1988-ban kialakított »teraszok« egyike ugyanis néhány hónapja mozog. Az ottani szőlők több mint 200 méter hosszban, mintegy másfél méter mélyen lesüllyedtek.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában