Kiállítás

2024.04.30. 10:23

Helyi alkotók és elszármazottak is kiállítottak Lápafőn

A makramé szakkör munkáiból és Lápafőről elszármazott művészek alkotásaiból nyílt kiállítás nemrégiben a falu Kultúrházában.

Révészné Hanol Erzsébet

Beküldött fotó

„A Szakkör – Tudásunkkal kézen fogva” címmel nyílt kiállítás nemrégiben Lápafőn, a Kultúrházban az önkormányzat és a Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A megjelenteket Kirtyán Károly polgármester köszöntötte, majd Antal Sándorné közművelődési referens, a könyvtárban pályázati támogatással megvalósult makramé szakkör vezetője beszélt a munkájukról.

Felidézte, hogy 2023 szeptemberében öt taggal indult a szakkör, amelyhez a Nemzeti Művelődési Intézet biztosított alapanyagokat és eszközöket. Az egymást segítő közös alkotás során Takács Zsoltné tanította meg a tagoknak a szakmai fogásokat. A megnyitón ő is és a többi alkotó – Dohóczki Kinga, Stickl Borissza Judit és Kacz Emese – is emléklapot kapott.

Beküldött fotó

A lelkes szakköri tagok makraméi mellett Lápafőről elszármazott művészek munkái is helyet kaptak a tárlaton. Gadár Károly lézertechnikával készült famunkáit, illetve Kálmán-Németh Melinda festményeit lehet megtekinteni a Kultúrházban. Utóbbi művész eddigi életútját Szijjártó László, a Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület elnöke foglalta össze a megnyitón.

Beküldött fotó

Kálmán-Németh Melinda Dombóváron született és Lápafőn nőtt fel. Sok korai képe helyi és környékbeli családok birtokában van. Készített festményeket, rajzokat a szakcsi idősek otthonának, a polgármesteri hivatalba, az orvosi rendelőbe és a Várong Panziónak is, illetve úrvacsora témájú képeket több családnak megrendelésre.

Művészeti tanulmányaimat a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán Képi ábrázolás/festőművész szakirányon szerzett diplomát 2010-ben. Ezt követően Budapestre költözött és Egerben tanult tovább. Jelenleg több művészeti egyesületnek is tagja.

Számos önálló és csoportos kiállításon bemutatkozott már, és pályázatokon is részt vesz. Az egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a Tolna Vármegyei Kormányhivatal kiírásán első helyet nyert el „Tolna megye kincsei” című alkotásával. A festményegyüttes Szekszárdon, a Kormányablakban látható.

Művészetéről Kálmán-Németh Melinda úgy vall, hogy az máig egy útkeresés, de képei középpontjában mindig az ember áll. A lápafői kiállításon korai tájképeit és egészen friss alkotásait mutatja be. A megnyitón szavalattal, zenével közreműködött Orsós Mercédesz, Orsós Jázmin és Dohóczki Lilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában