Szárnyalt a Cinegemadár Szekszárdon (galériával)

Idén is Bogár István emléke előtt tisztelegve rendezték meg a „Cinegemadár” Tolna Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban.

Bencze Péter

A versenyezőket Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója, a kormánypártok szekszárdi polgármesterjelöltje is köszöntötte. fotó: Mártonfai Dénes

A vasárnap megtartott megmérettetésen az ötven jelentkezőből a vármegye harminckettő tehetségét hívták meg a szervezők. Ők az áprilisi elődöntők után kerültek be a legjobbak közé, ahol a szakmai zsűri előtt bizonyíthattak. Vakler Anna népzenepedagógus elnökletével Szabadi Mihály néprajzkutató, koreográfus, valamint Matókné Kapási Julianna néptáncpedagógus értékelte  a produkciókat.

A legjobbak a Szekszárdi Szüreti Napokon mutatkozhatnak be

Arany-, ezüst- és bronzminősítésekről döntöttek, és ismerték el az arra érdemeseket. A  legjobbak pedig a Szekszárdi Szüreti Napok Cinegemadár Gálaműsorában kapnak bemutatkozási lehetőséget széles közönség előtt.

A versenyre egyéni énekesek és hangszeresek, valamint éneklő csoportok, pávakörök jelentkezhettek. A seregszemle igen nagy múltra tekint vissza, hiszen az 1980-as években Szabadi Mihály Bessenyei-, Csokonai- és Örökség-díjas koreográfus és néprajzkutató, a Bartina Néptáncegyüttes egykori alapítója indított el, és hosszú éveken át nagy sikerrel zajlott vármegyeszerte.

Egyre több a népi hangszeres produkció

A versenyezőket Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója, a kormánypártok szekszárdi polgármesterjelöltje is köszöntötte. Ő azt mondta, 

Külön örvendetes, hogy a szóló és csoportos énekes produkciók mellett újra reneszánszát éli a hangszeres népzene és erről a területről is szép számban jutottak be a mai döntőbe. 

A megmérettetés életre hívásának célja az volt, hogy minden korosztály lehetőséget kapjon népzenei énekes és hangszeres tudásának bemutatására. A többéves kihagyás – mely intézményi átalakítások okán, majd a koronavírus következtében volt szükséges – a jelentkezőkben is nyomot hagyott, vagyis nekik is hiányzott a rendezvény.

Bogár István előtt tisztelegtek

Bogár István néptanító, népművelő 1923-ban született Őcsényben. Munkája mellett a Decsi Népi Együttest és a Decsi Asszonykórust vezette. A Tolna Megyei Tanács Városi Bizottság Művelődési Osztályának néprajzi felügyelője és a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Központ főmunkatársa is volt. Munkáját többek közt a Magyar Népköztársaság Érdeméremével, Kiváló Népművelő címmel ismerték el. Bogár István 1990-ben, hatvanhét évesen hunyt el Szekszárdon.


 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában