Lovassport

2024.05.08. 13:21

A Tour de Hongrie mezőnye mellett hajtja a fogatát a dombóvári Tieger Endre

Különleges szakasz lesz a Siófok és Pécs közötti az idei Tour de Hongrie-n. Kocsolánál Tieger Endre vágtat fogatával a mezőny mellett.

Teol.hu

Tieger Endre és unokája, ifjabb Tieger Endre a Nemzeti Vágtán halad a győzelem felé

Fotó: HAJDU KRISZTINA

Érdemes lesz kilátogatni vasárnap a Tour de Hongrie Tolnát is értintő szakaszára. Kocsolnál, a 61-es főúton különleges látványban lesz részük a bringasport szerelmeseinek – az ötszörös Nemzeti Vágta-győztes Tieger Endre hajtja majd a lovait a mezőny mellett. Különleges látvány lesz a bezúduló keresek mellett látni az ország leghíresebb hajtóját és lovait, a vágtán háromszor győztes Forrás Forellt és Forrás Frotont. 

Peter Sagan és Mark Cavendish révén az országúti kerékpársport elmúlt évtizedét meghatározó két világsztárral, valamint az előzetes rajtlista alapján 12 magyar bringással is találkozhatnak a szurkolók a szerdán kezdődő 45. Tour de Hongrie-n. 

A 2011-ben vb-aranyérmes brit Mark Cavendish – aki egész idényét annak rendeli alá, hogy a nyári francia körversenyen megszerezze pályafutása 35. etapsikerét, ezzel megelőzze a sportági legenda Eddy Merckx-t – idénye eddig halovány, csupán a kolumbiai körversenyen tudott szakaszt nyerni, így a Tour de Hongrie mindenképp fontos állomás lesz számára.

A háromszoros világbajnok Peter Sagan World Tour-szinten már nem versenyez, hegyikerékpárban szeretne kvótát szerezni a párizsi olimpiára, az erre történő felkészülés részeként áll rajthoz. Jelenléte azzal együtt is sok nézőt szólíthat az utak mellé, hogy nagy eredményre már nem lehet számítani a kerékpársport legszínesebb egyéniségei közé tartozó, az év első hónapjaiban két szívműtéten átesett szlovák kiválóságtól.

Az előzetes rajtlista alapján 12 magyar kerékpárosért szoríthatnak a hazai szurkolók: Fetter Erik (Polti-Kometa), Karl Ádám, Rózsa Balázs, Istlstekker Zsolt, Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Valent Márk (MBH BANK Colpack Ballan Csb), illetve Dina Márton, Pápai Ádám, Peák Barnabás, Szijártó Zétény, Feldhoffer Bálint, Filutás Viktor (magyar válogatott) harcol majd a legjobb magyar bringást megillető fehér trikóért. Peák 2017-ben, Dina 2019-ben lett második összetettben, utóbbitól az emelkedős etapokon várható jó eredmény, Fetternek az etyeki szakasz feküdhet, Karl Ádám pedig a sprintekben próbálhat meg előkelő helyezést bezsebelni.

A többi megkülönböztető mez is a magyar körversenyen már megszokott lesz: a sárga az összetett éllovasát, a piros a hegyi pontverseny vezetőjét, míg a zöld a sprinterek pontversenyének első helyezettjét illeti meg. 

Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti, így a kocsolai részt is, Tieger Endrével. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!