Celebfigyelő

2024.05.04. 16:37

Abaházi Csaba szekszárdi rádióamatőr világbajnokot faggatott

A szekszárdi Weisz Lászlóval, a rádióamatőr sport háromszoros világbajnokával beszélgetett Abaházi Csaba szintén szekszárdi származású rádiós-énekes a Retro Rádióban. Weisz László elmondta, hogy a rádióamatőr tevékenység az 1920-as évektől létezik, mostanra pedig sportot, szabadidős tevékenységet is magába foglaló sporttá vált.

Brunner Mónika

Abaházi Csaba és Weisz László. Fotó: Facebook / Abaházi Csaba

Szekszárd Abaházi Csaba így írt találkozásukról a közösségi médiában: 

„Középiskolásként el kellett végeznem egy morze tanfolyamot, és a ma esti vendégem volt az oktatóm, vizsgáztatóm, aki azóta háromszoros (!) világbajnok rádióamatőr lett! De mit csinál egy rádióamatőr? Mi a különbség és mi a hasonlóság a tevékenysége és a munkám között? Hogy lehet valaki világbajnok ebben a sportágban? Hogy zajlik egy verseny?" – tette fel a kérdéseket Abaházi Csaba, az Abaházi Presszó című műsorában pedig kérdéseire válaszokat is kapott Weisz Lászlótól. 

Abaházinak is mesélt 

Weisz László elmondta, hogy a rádióamatőr tevékenység az 1920-as évekre tehető, a kezdetekkor, hogy hallhassák az adást, rádiókat kezdtek építeni az érdeklődők. Ebből fejlődött ki a rádióamatőr mozgalom nemzetközi szinten is. A második világháború körül már jobb rádiókkal rendelkeztek, versenyrendszerek alakultak ki, diplomákat gyűjtögettek, és ebből egy sokrétű tevékenység alakult ki, amelyet rádióamatőr mozgalomnak nevezünk. Ez sportot, szabadidőtevékenységet, építést, rádiózást, fizikai sportot is magába foglal. Kétoldalú kommunikációt folytatnak a világ másik részével, antennáik vannak, rádióberendezéseik, adóvevőik, kiegészítő berendezéseik. A rövidhullámtol kezdve egészen a gigaherzes tartományig használják a frekvenciákat. 

Weisz László Szekszárd városától 2023-ban kapott Közjóért kitüntető címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!