Visszatekintés

2024.05.04. 09:30

A selyemgyár nyugdíjas igazgatójával készített riportot a pécsi körzeti stúdió

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

40 ÉVE „A Mecseki Szénbányák Nagymányoki Brikettüzeme 450 dolgozójának az idén a terv szerint 280 ezer tonna brikettet kell gyártania. Lelovics István üzemvezető elmondta, hogy előreláthatólag a tervezett mennyiségnél többet gyártanak. Oroszlányi, komlói és pécsi porszenet, lengyel feketeszenet, komlói iszapszenet kevernek bitumennel. Még a szénelőkészítőkben kiválasztott porszenet és a Tüzép-telepeken megmaradt és eladhatatlan szenet is felhasználják. A gyár a bitument Almásfüzitőről kapja szilárd halmazállapotban, amin a közeljövőben változtatni fognak.” (Tolna Megyei Népújság 1984. április 25.)

40 ÉVE „A pécsi körzeti stúdió riportfilmet készített a Tolnán élő Bolvári családról. Bolvári Józsefné, a nagymama a selyemgyár nyugdíjas igazgatója. Férje szintén nyugdíjas. Gyermekük, ifjú Bolvári József pedagógus, felesége gimnáziumi igazgató. A lányok: Ildikó másodéves egyetemi hallgató Szegeden, Kati harmadéves gimnazista, mindkettő ismert asztaliteniszező. Ildikó és Kati olyan családba született, amelyben a munka, a másokért való tenni akarás fontos szempont volt, s amely mindig meghatározta a családtagok közösségen belüli helyét és szerepét. A film készítői azt próbálták megfigyelni, hogyan befolyásolja a lányok életét a család, miképp vált a teljesítmény hétköznapjaik mértékadójává.” (Tolna Megyei Népújság 1984. április 27.)

40 ÉVE „A Szekszárdi Autójavító Vállalat művezetője, Kedves Mihály egy hétig tanulmányozta Kragujevacon, a jugoszláviai autógyárban a Zastava gépkocsik gyártását, szervizelésével kapcsolatos tennivalókat. Az idén több mint kétezer Zastava kocsit hoznak be hazánkba, ezért szükséges a vállalatok szakembereit a szervizelésére felkészíteni.” (Tolna Megyei Népújság 1984. április 28.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában