Teol.hu videó

2024.05.03. 20:00

Ballagó diákok százai búcsúztak pénteken (videó)

Pénteken megkezdődtek a középiskolai ballagások. Tolna vármegyében is több száz diák mondott ezzel végleg búcsút az iskolájának, és lépett ki a nagybetűs életbe. Voltak akiknek a pécsi megyéspüspök celebrált misét, másokat államtitkár köszöntött, és volt, ahol a legjobb ballagó diákok több százezer forintos jutalmat kaptak.

Bencze Péter

Vesztergombi Réka Sport emlékplakettet vehetett át a szekszárdi Garay János Gimnázium ballagási ünnepségén. fotó: Mártonfai Dénes

Utolsó alkalommal vonultak végig iskolájuk folyosóin a végzős diákok pénteken. Hétfőn pedig már kezdődik az érettségi időszak, a felnőtt élet első igazi erőpróbája. A hét utolsó munkanapján viszont ellepték a településeket a ballagó diákok.

Potápi Árpád János köszöntötte a dombóvári fiatalokat

Dombóváron, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumhoz tartozó Apáczai Csere János Technikum és Kollégium fiataljait Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. Az intézmény falaitól ezúttal mindössze egyetlen osztály 16 tanulója búcsúzott. Négy osztály diákjai ugyanis továbbra is ott tanulnak majd, technikumi képzésben. 

Az iskola igazgatója, Lőcze Tibor, mások mellett sikeres éveket és boldog felnőttkort kívánt a búcsúzó diákoknak, valamint megköszönte Pintér Szilárdnak, Dombóvár polgármesterének és Dömötör Csabának, a szakképzési centrum kancellárjának, hogy egy együttműködésnek hála sikerült felújítani az iskola mintegy 1000 négyzetméteres udvarát.

A Kolping Iskola végzőseinek Felföldi László misézett

Pénteken délután négy osztály negyvenegy diákja mondott búcsút a szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola falainak. A ballagóknak Felföldi László, pécsi megyéspüspök celebrált misét.

A pedagógusok és tanítványaik az ünnepséget megelőzően – a hagyománynak megfelelően – megkoszorúzták a Kolping emlékművet, ezt követően az újvárosi római katolikus templomban folytatódott a ballagási ünnepség. Ott Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is köszöntötte a fiatalokat. Mint elmondta:

Vigyétek magatokkal az ünnep emlékét, ne essen ki tarisznyátokból az itt és együtt töltött évek egyetlen perce sem, legyen tőkétek az az ismeret, tudás, szakmai gyakorlat, melyet ennek az iskolának a falai között szereztetek, s jövedelmezzen számotokra bőséggel, ám nem csak pénzzel, hanem a munka, az alkotás örömével is.

Koller Tamás, az iskola igazgatója, aki egyben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje Szekszárd 2. választókerületében, az iskola névadójának négy alapelvét: „Légy jó szakember, jó családapa (anya), jó hazafi és jó keresztény“ hangsúlyozta a diákoknak.

Értékes jutalmakat kaptak a legeredményesebb garaysok

Szekszárdon, a Garay János Gimnázium 128. tanévének vége felé közeledve négy osztály mintegy száz tanulója mondott búcsút az Alma Maternek. Huszárik Imre, az intézmény igazgatója, a ballagó diákoknak és az őket tanító pedagógusoknak mondott beszédében felidézte, hogy az elmúlt éveket megnehezítő olyan külső tényezők, mint a koronavírus-járvány, vagy az amiatt bevezett tantermen kívüli oktatás, rendkívüli nehézségek elé állította mind a tanulókat, mind a tanárokat. 

Az igazgató szerint mindezek ellenére a fiataloknak sikerült a hátrányt leküzdeniük, amit mások mellett az is mutat, hogy 91-en tettek előrehozott érettségi vizsgákat. Huszárik Imre a fiataloknak a gimnáziumban eltöltött évek fontossága kapcsán azt mondta:

A gimnázium közösségéhez való tartozás évek múlva is azt jelenti majd, számítanak rád és számíthatsz másokra.

A Garay János Gimnáziumban is hagyomány, hogy ilyenkor elismerik a legeredményesebb diákokat. Garay Emlékplakettet idén Deli Áron (12. B) és Hajdú Eszter (12. B) vehettek át.

Az iskola egykori tanítványa által alapított Dr. Joó Ferenc és neje, Mathilde Heller Alapítvány három tanulót ismert el, akik komoly pénzjutalmat is kaptak. Ők név szerint Görcsös Ákos (12.A), Molnár Benedek (12.D) és Hamar Eszter (12.A).

A Garay János Gimnáziumban az osztályfőnököktől átvett jutalomkönyvek mellett rengeteg kategóriában ismerték el a legtehetségesebb diákokat. Sport emlékplakettet, Jó tanuló-jó sportoló-, Zenei Tehetség-díjat is kiosztottak. Sőt a Tanárok díját, valamint a Jövő Nemzedékéért Alapítvány Tanulók Díját is most adtak át.

Volt ahol már csütörtökön ünnepeltek a ballagó diákok 

A szekszárdi Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai is pénteken ballagtak el hivatalosan, ám az intézményben hagyomány, hogy az ünnepélyes ceremónia előtt „bolond ballagást” rendeznek. Erre idén csütörtökön került sor, amikor is a fiatalok feldíszített traktorokkal vonultak fel Szekszárdon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában