Gyökérszobrászat

2024.04.24. 09:35

Megmunkálandó kövei vannak még az alkotónak

Termékeny alkotó volt Gyurgyonovics Gyula, még köztéri szobra is áll lakóhelyén, Bátán. Kővel és fával is dolgozott, specialitásai a gyökérszobrok voltak. Ám az egészsége megromlott, s az utóbbi időben már nincs energiája, türelme az aprólékos munkához. A horgászatban leli örömét.

Wessely Gábor

Sokoldalú ember Gyurgyonovics Gyula. A pénzkereső foglalkozásai is érdekesek – volt kovács, és olyan juhász, aki maga nyírta a birkáit –, de többen ismerik úgy, mint fa- és kőszobrászt. Specialitása a gyökérszobrászat. Ami másnak csak egy hitvány, még tűzrevalónak sem igazán jó, kusza fadarab, számára mondanivalót hordozó mű. Illetve művé válik, ha dolgozik rajta a tapasztalt tárgyalkotó. 

Gyurgyonovics Gyula és gyökérszobrai a teraszon. A szerző fotója.

– Fémmel kezdtem, kővel folytattam, és eljutottam a fáig – vázolja a folyamatot. – Patkolókovács voltam még a rendszerváltás előtt, de csináltam korlátokat, kerítéseket is. A művészet felé fordulás a sporttól való elfordulás miatt történt. Fiatalkoromban fociztam Tevelen, s mivel sokat koptattam a kispadot, megsértődtem, otthagytam a csapatot, és elkezdtem faragni. Követ is, fát is. A kőfaragásra Bakó László tanított, a fafaragást autodidakta módon sajátítottam el. Az még nem gyökérszobrászat volt, hanem hagyományos, figurális munkákat készítettem. A gyökerekben rejlő lehetőségeket jóval később, 1996-ban fedeztem fel. 

Házasságkötése révén került Bátára, ahol áll egy köztéri szobra – Hunyadi László – a házától száz méterre. Ideális élet, ideális élettér, gondolhatnánk, ám nem egészen ez a helyzet. Gyurgyonovics Gyula több betegséggel küzd, tíz éve leszázalékolták. Lakásában kerekesszékkel, az utcán rokkantmopeddel közlekedik. 

A szerző fotója.

– Nem hagyom el magam – hangsúlyozza –, amit tudok, megcsinálok a ház körül. Terveim vannak, főleg kőből, gyűjtöttem össze pár megmunkálandó darabot, de a kivitelezés csúszik… A betegség sok időt és energiát vesz el az embertől. Ami még örömet okoz: a horgászat. Kijárok a Szekszárd–Bátai-főcsatornához. Olyan közel tudok menni a vízhez, hogy a mopedben ülve pecázhatok. Három órát szoktam maradni, annyit enged az egészségi állapotom. Általában van sikerélmény: egy-két szép ponty. 

Életműtárlatnak szánta az utolsót

Gyurgyonovics Gyula 1955-ben született Murgán. Házasságkötése révén került Bátára, ahol jelenleg is él. Központifűtés-szerelő végzettséget szerzett Szekszárdon 1973-ban. Dolgozni a TÁÉV-nél (Tolna Megyei Állami Építőipari Vállalat) kezdett, majd kovácsként folytatta a pályafutását 1985-ig. Utána lett magángazda; elsősorban juhtartással foglalkozott. Mangalicái is voltak. A rendszerváltástól kezdve tíz hektár földön gazdálkodott több mint húsz éven keresztül. Egészsége megromlott, tíz éve leszázalékolt. Tágabb környezetében elsősorban szobrászként ismert. Fával és kővel is dolgozik; specialitásai a gyökérszobrok. Egy időben cikkeket is írt a helyi, bátai újságba. Legismertebb alkotása a lakóhelyén 2011-ben felállított, Hunyadi Lászlót ábrázoló köztéri szobor. – Húsz kiállításom volt, az első 2000-ben Stekly Zsuzsával és Reisz Tamással együtt a vármegyei kórház folyosógalériájában. Az utolsó hatvanéves koromban, 2015-ben Szekszárdon, a Babitsban. Azt életműtárlatnak szántam. Volt fa is, kő is, körülbelül harminc szobor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában