2021.02.14. 13:00
Kiderült, a lédús, édes gyümölcsöt szeretjük
Az egzotikus gyümölcs fogyasztásában vélhetően nem történt változás az elmúlt tíz évben, mondta lapunknak Szili Lívia egészségfejlesztő és táplálkozástudományi szakember,
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet, Egészségfejlesztési iroda munkatársa a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2011-es adatai alapján ismertette, 11,7 kilogramm volt az egy főre jutó éves déligyümölcs-fogyasztás, amely a hazai átlag gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A citrusfélék tekintetében ez az adat 7,7 kilogramm per fő per év, banánt pedig 5,6 kilogrammot fogyasztunk személyenként évente.
– A téli időszakban is elég jól elérhetőek a déli gyümölcsök, amelyeket szívesen vásárolnak az emberek. Javasolt a napi huszonöt-harminc dekagramm gyümölcs fogyasztása, akár déli gyümölcs formájában. Ez ugyanis az egészséges táplálkozás egyik alapja. Szerencsére a magyarokról elmondható, az elmúlt időszakban egyre egészségtudatosabbá váltak, és jobban odafigyelnek egészségük megőrzésére.
– Tudjuk, hogy a gyümölcsökben sok a vitamin és az ásványi anyag. Jellemzően a lédús, édes gyümölcsöket szeretjük, a déli gyümölcsök közül a kedvenceink a narancs, a banán és az ananász. Az utóbbi különösen hasznos, hiszen tartalmazza a bromelin nevű fehérjebontó enzimet, amely emésztésserkentő, emellett húspuhító, de ízületi problémákra és étkezési zavarokra is kitűnő – mondta.
Ezeknél a gyümölcsöknél gyakran alkalmaznak kártékony rovarok, gombák elleni szereket és utólagos érlelést. Ezért különösen ügyelni szükséges arra, hogy fogyasztás előtt a szermaradékokat mosással, hámozással, kétperces forró vizes áztatással, majd körömkefével való dörzsöléssel távolítsuk el.
Érdemes figyelni ezeknek a gyümölcsöknek a kalóriatartalmát, amelyek közül a kókusznak például igen magas, háromszázötven kalória száz grammonként. Legjobb a délelőtti órákban, étkezések előtt és nem az este folyamán.
– Javasolt, hogy minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, legalább naponta két adag származzon gyümölcsből, a többi zöldségből. Mi, szakemberek már annak is örülünk, ha ennek a fele sikerül – tette hozzá Szili Lívia.
Borítóképünk: A déli gyümölcsök közül az egyik kedvencünk az ananász