Az állatorvos válaszol

2024.07.04. 07:30

A kánikula az állatokra is veszélyes

A nagy meleg az állatok szervezetét is megviseli, főleg az idős, elhízott kedvencekét. A különböző betegségekben szenvedő állatok veszélyben lehetnek, elsősorban a krónikus szívelégtelenség tud súlyosbodni és akut tüneteket okozni. A kánikula az állatokra is veszélyes.

Brunner Mónika

Az egészségesnek látszó állatokkal is érdemes vigyázni kánikula idején, ilyenkor fontosabb a víz, mint az élelem Forrás: Shutterstock

A nagyon öreg, szívbeteg kutyák, amelyek a hűvös időt még elviselték, kezelés nélkül akár el is pusztulhatnak a nyári kánikula miatt, de az egészségesnek látszó állatokkal is érdemes vigyázni kánikula idején – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

kutya, boldogság, öröm, kánikula
Az egészségesnek látszó állatokkal is érdemes vigyázni kánikula idején, ilyenkor fontosabb a víz, mint az élelem
Forrás: Shutterstock

Kánikula idején

Dr. Jakab Ferenc ismertette, hogy például a ritkán és viszonylag rövid távokon sétáltatott városi kutyákat ne kényszerítsük egyik napról a másikra túl hosszú sétára, esetleg futásra, tartsuk be a fokozatosság elvét. Közismert dolog, de hasznos mindig elismételni, hogy ha autóval utazunk, vagy bevásárláskor, ne hagyjuk a kutyát az autóban bezárt ablakokkal, még árnyékban sem, mert ha a nap később mégis rásüt az autóra, az életveszélyes lehet a kutya számára. Ezért, ha rövid időre mégis muszáj a kutyát az autóban hagyni, akkor figyeljünk arra, hogy a szemben lévő ablakok legyenek annyira lehúzva, hogy az autó szellőzni tudjon. 

Ilyenkor fontosabb a víz, mint az élelem. Megfigyelhető, hogy az állatok étvágya ilyenkor amúgy is csökken. Száraz táp etetése esetén különösen figyeljünk oda az ivóvíz mennyiségére, a kerti kutyáknál biztosítsuk az árnyékba való elvonulás lehetőségét, tette hozzá dr. Jakab Ferenc. 

Vigyázzunk a kedvenceinkre, hiszen nekünk is jó, ha egészségesek és boldogok.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában