Az állatorvos válaszol

2024.07.25. 13:39

A kedvenceink belső élősködői ellen hogyan védekezhetünk?

A kutyák és macskák bélférgei az emberre is veszélyes paraziták. Kölykökben az orsóférgek gyakoriak, felnőtt egyedekben inkább a galandférgek.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

A bélférgek nem mindig láthatók az ürülékben, de mikroszkopikus méretű petéiket folyamatosan ürítik, ezzel fertőzve a többi állatot vagy az embert, amennyiben a peték a szájon át az emésztőrendszerbe jutnak – mondta dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Ismertette, hogy régen szokás volt és még mai is gyakori a házilag megoldott kezelés fokhagyma adagolásával, valamint más növények és gyógynövények is alkalmasak erre, mint például a tökmag, a kömény. Ezek néha hatékonyak lehetnek, de a hatás nem biztonságos, és nem hajtanak ki minden típusú belső élősködőt. Egyszerűbb és biztosabb megoldás a féreghajtó gyógyszerek (tabletták, paszták, „spot on” készítmények) használata, de ne vigyük túlzásba. 

A gyártók általában negyedévenként javasolják a megelőző kezelést, de ez attól is függ, hogy az állat milyen környezetben él, hiszen például egy olyan macskát, amelyik ki se teszi a lábát a lakásból, ritkábban szükséges kezelni. 
Hatékony védekezést jelent az immunrendszer működésének megfelelő szinten tartása, szükség esetén erősítése. 

Immunerősítő készítmények is kaphatók a kereskedelemben, de igen előnyös egészséges életmóddal, táplálkozással és alternatív gyógyászati módszerekkel is optimális szinten tartani az immunrendszer működését, így egy életen át kevesebb toxikus anyaggal terheljük kedvenc állataink szervezetét, tette hozzá dr. Jakab Ferenc. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában