Egészség

1 órája

Miért pisil be még mindig a gyerek?

Sok szülő aggódik amiatt, hogy gyermeke még mindig bepisil éjszaka, pedig már régóta szobatiszta. Az éjszakai ágybavizelés, vagyis az enurézis, az 5 éves korosztály jelentős részét érinti, és komoly lelki terheket róhat a gyerekekre, ha nem kezelik időben. Mi állhat a háttérben, és hogyan segíthetünk a gyermeknek átvészelni ezt az időszakot? Ebben segítenek a szakemberek.

Balogh Éva

Ha egy gyerkőc már régóta szobatiszta, de éjszakánként mégis nedves ágyban ébred, az sok szülő számára aggodalomra adhat okot. Az éjszakai ágybavizelés az 5 éves korosztály 15-20 százalékát érinti, így a probléma nem ritka. De mi állhat a háttérben? Fontos, hogy megértsük: az okai lehetnek szervi és lelki eredetűek is. Dr. Iváncsics Anna, csecsemő- és gyermekgyógyászt, valamint Somogyvári Ildikót, gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológust kérdeztük meg.

ágybavizelés
(illusztráció: Shutterstock)

Szervi okok: Organikus enurézis

Dr. Iváncsics Anna elmondása szerint az ágybavizelés szervi okait elsőként kell kizárni, mielőtt pszichés eredetre gyanakodnánk. „Az ágybavizelés hátterében gyakran olyan szervi problémák állnak, mint a hólyag éretlensége, hormonális zavarok, vesefunkciós problémák vagy akár húgyúti fertőzések” – magyarázza a gyermekgyógyász.

Ennek felderítésére különböző orvosi vizsgálatokra lehet szükség, amit szakorvos végez. „Először általában vizeletvizsgálattal kezdünk, hogy kizárjuk a húgyúti fertőzéseket. Ha ez negatív, akkor további vizsgálatok jöhetnek, például ultrahang, és a húgyhólyag- és a vesék állapotának felmérésére. Hormonszint méréssel pedig ellenőrizhetjük a vizeletképzés szabályozásában szerepet játszó hormon termelődését” – részletezi dr. Iváncsics Anna.

Idegrendszeri éretlenség is okozhat éjszakai ágybavizelést, hiszen az agy és a hólyag közötti kommunikáció nem mindig alakul ki megfelelően. „Az idegrendszeri fejlődés eltérő ütemben zajlik minden gyermeknél, ezért idő kellhet ahhoz, hogy a hólyag teljes kontrollja kialakuljon” – teszi hozzá. 

Lelki okok: Nem mindig krízis áll a háttérben

Somogyvári Ildikó PhD gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, integratív gyerekterapeuta szerint a lelki tényezők gyakran szerepet játszanak az ágybavizelés kialakulásában, de nem feltétlenül kell egy komoly családi krízis a háttérben, hogy a gyermek így reagáljon. „Sokszor elég, ha a szülők stresszesek vagy valamilyen nehéz élethelyzettel küzdenek, ami a gyermek számára is megterhelő lehet, még akkor is, ha nem közvetlenül őt érinti” – mondja a szakpszichológus.

A gyermekek szenzorai rendkívül érzékenyek a környezetükre, és gyakran nem csak a közvetlen traumákra reagálnak, hanem a szülők mindennapi érzelmi állapotára is. Tehát nem szükséges, hogy egy konkrét nagy esemény, például válás vagy bármilyen veszteség történjen ahhoz, hogy a gyerek éjszaka bepisiljen. Elég, ha érzi a felnőttek között fennálló stresszt vagy feszültséget, és így reagál rá. 

Emellett a cukros italok és ételek fogyasztása, valamint a túlzott folyadékbevitel késői órákban szintén szerepet játszhat a probléma kialakulásában. „A cukor visszatarthatja a vizet a szervezetben, ami később ürül ki, és ha a gyerek nehezen ébred, ez ágybavizeléshez vezethet. Viszont az esti magas cukortartalmú ételek/italok fogyasztása önmagukban nem okoznak bepisilést, hanem inkább kerülendőek akkor, ha egy gyerek éjjel bepisil” – mondja Somogyvári Ildikó.

Amikor az ágybavizelés hátterében idegrendszeri éretlenség áll, az agy és a hólyag közötti kommunikáció hiánya nehezíti meg a gyermeket abban, hogy időben felébredjen a pisilési ingerre. Ilyenkor segíthet a viselkedésterápiás eszközök közé tartozó cseppcsengő. Ez egy olyan speciális riasztó, amely érzékeli, amikor a gyermek éppen bepisilne, és egy hangjelzéssel felébreszti őt.

„A cseppcsengő működése során a vizelet első cseppjeit érzékelő szenzor bekapcsolja a riasztót, amely azonnal felébreszti a gyermeket. Így megtanítja az agynak, hogy felismerje a hólyag által küldött jeleket, és idővel kialakul az az automatikus ébredési reflex, amely szükséges az éjszakai pisilési inger kezeléséhez” – magyarázza el a szakember. 

Szülői tapasztalat: A lelki támogatás fontossága

Egy szülő, Kinga, osztotta meg saját tapasztalatait arról, hogyan oldották meg lánya éjszakai ágybavizelését: „A lányom, gyerekként, 7-8 éves koráig éjszaka folyton bepisilt, hetente többször is. Akkori gyerekorvosunk javasolta a naptár módszert, ami igazából a dicséret és a lelki megerősítést szolgálta. Minden nap, mikor nem pisilt be, raktunk egy piros pontot a naptárba.

Nála nem volt szervi ok, bár sok vizsgálatot elvégeztek, végül megállapították, hogy idegrendszeri éretlenség okozza. Sok mindent kipróbáltunk: hónapokon át ébresztettem éjszaka és nem ivott este hat után, amit nehéz volt betartani. De végül szép lassan rendeződött a helyzet, és ma már nevetünk az akkori történeteken, hogy mennyire aggódtunk emiatt” – tette hozzá Kinga, felidézve a régi emlékeket.

Hogyan segíthetünk?

Ha szervi ok áll a háttérben, orvosi kivizsgálás szükséges, és ennek megfelelően kell kezelni a problémát. Idegrendszeri éretlenség esetén a türelem, valamint a megfelelő mozgásterápiák és eszközök, mint a cseppcsengő, segíthetnek a fejlődésben.

Amennyiben lelki eredetű a probléma, a család nyugodt légköre és a megfelelő terápiás módszerek segíthetnek a gyermeknek megküzdeni a stresszel. A lényeg, hogy a szülők türelmesek legyenek, és ne aggódjanak túl korán. Ahogy Somogyvári Ildikó is mondja: „A gyerekkel mindenképpen türelmesnek kell lenni, de ha nehezen alakul ki az ágytisztaság, és elmúlt már 5 éves, akkor nem érdemes türelmesen várni, célszerűbb jelezni a házi gyermekorvosnak a problémát.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában