A 2024-es év étele

2024.09.16. 21:00

Mustban sül a csirke szüretkor

Vannak olyan ételek, amelyeket szüret idején szinte kötelező kipróbálni, ilyen a mustban sült csirke kemencés burgonyával, amely egy igazán különleges és ízletes fogás. Ráadásul 2024-ben az év ételének választották. Az idei szüret idején kihagyhatatlan.

Teol.hu

A Mindmegette portál ismerteti, hogy a mustban való sütés során a csirke nemcsak egyedi aromát kap, hanem a hús mennyeien omlós és szaftos lesz, amihez remekül illik a kemencés burgonya. Ám természetesen a kiváló ételt párolt zöldségekkel és friss salátával is kínálhatjuk. 

Mustban sül a csirke szüretkor
Mennyei fogás a mustban sült csirke kemencés burgonyával Fotó: MW
Fotó: Nemeth Andras Peter

Íme a mustban sült csirke hozzávalói: 4 egész csirkecomb, 20 dekagramm vörös és fehér szőlő, 5 deciliter must, egy-két ág friss vagy egy teáskanál szárított majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 70 dekagramm burgonya, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, zsiradék, só, bors. 

Elkészítés: 1. A csirkecombokat ízesítjük sóval, borssal, majorannával, tört fokhagymával. Berakjuk egy dobozba, meglocsoljuk a must felével, és a hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük. 2. Közben a héjas burgonyát lesúroljuk, cikkekre vágjuk. Hozzákeverjük a szintén cikkekre vágott, meghámozott vöröshagymát, összeforgatjuk olvasztott zsiradékkal, sóval, borssal, majd egy akkora tepsibe öntjük át, amelyben majd elférnek a combok is. 3. Elterítjük, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Rárakjuk a bepácolt csirkecombokat, ráöntjük a maradék mustot. 4. Lefedjük alufóliával, és 170 fokos sütőben 40-45 percig pároljuk. Utána levesszük róla a takarást és hozzáadjuk a szőlőszemeket. Felemeljük a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és rápirítunk a húsokra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában