Jegyzet

2 órája

Varázstükör-szindróma

Vajon mi lehet az oka annak, hogy nem ugyanazt látják a tükörben a nők és a férfiak? A nők ugyanis sokkal kritikusabbak magukkal.

Mauthner Ilona

Egy kissé ducinak számító hölgy minden gond nélkül kövérnek gondolja magát, a lógó hasú férfi viszont azt mondja magáról kedélyesen, nahát, hogy megemberesedtem. És sok csúnyán öregedő férfi is úgy gondolja, jár neki a fiatalabb partner.

Varázstükör-szindróma, így hívják hivatalosan, amikor a férfi nem a valóságot látja a tükörben magáról
Varázstükör-szindróma, így hívják hivatalosan, amikor a férfi nem a valóságot látja a tükörben magáról
Forrás: MW/illusztráció

A férfiaknak azt látják, amit látni szeretnének

Vajon mi az oka annak, hogy ezzel ellentétben az őszülő hajú nők jó része egy öreg banyát lát a tükörbe, ha belenéz? 

Egy amerikai kutatóintézet ezeknek a kérdéseknek járt utána. A kutatás eredménye az volt, hogy a férfiaknak sokkal pozitívabb a testképük, mint a nőknek, hajlamosak ugyanis túlértékelni a vonzerejüket. Nem azt látják amit a tükör valójában mutat, hanem amit látni szeretnének.

Ez a jelenség a varázstükör-szindrómának, utalva a mesebeli gonosz királynőre, aki a legszebbnek tartotta magát a vidéken.

Elég, ha egy fokkal szebbek az ördögnél

Számos társadalmi oka lehet annak, hogy a férfiakkal mások az elvárások a külsejüket illetően. Ismert a mondás, a férfiaknál elég, ha egy fokkal szebbek az ördögnél. Ezzel szemben a nők igyekezzenek legalább Marilyn Monroe nyomdokaiba lépni.

A társadalom ugyanis elfogadja, hogy a férfi kompenzálni tudja a külsejével kapcsolatos hiányosságokat: van pénzük, hatalmuk, humoruk, élettapasztalatuk. Csakhogy elképesztően nagyszámú ápolatlan, elhízott, pénztelen és humortalan férfi képzeli azt, hogy jár neki a jó nő, mert botor módon azt képzeli, rá is vonatkozik a szabály.

A kutatás arra nem keresett választ, mikor fogja minden férfi azt látni a tükörben, amit az valójában mutat. A nők viszont annyit megtehetnek, hogy ne a férfiak szempontjából ítéljék meg magukat. Ne Marilyn Monroe-t kérjék számon magukon, hanem szeressék azt, ami értékes bennük. Az önbizalom ugyanis sokat lendít az ember megjelenésén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában