Gazdaság

2024.09.14. 08:53

Drágul a körte, luxuscikké válhat

Az elmúlt évtized legkisebb körtetermése várható Magyarországon, ami a gyümölcs árának jelentős növekedéséhez vezethet. A termésmennyiség csökkenése és az időjárási nehézségek miatt a körte szinte luxuscikké válhat a hazai piacon.

Balogh Éva

Az elmúlt évtized egyik leggyengébb körtetermése várható Magyarországon, mivel a termőterület és a termésmennyiség folyamatosan csökken – derül ki a NAK és a FruitVeB jelentéséből. Az országban 1886 hektáron termesztenek körtét, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg (514 hektár) és Borsod-Abaúj-Zemplén (410 hektár) vármegyében. Tolna vármegye nem számottevő ebből a szempontból, a térség adottságai inkább más gyümölcsök nagyüzemi termesztésére alkalmasak. Ennek ellenére a helyi piacokon gyakran találkozhatunk kistermelők által kínált ízes, vegyszermentes házi körtével, ami igazi csemege az őszi napokon. 

Luxuscikk lesz a körte (forrás: pixabay)

A tavaszi fagykárok ugyan elkerülték az ültetvényeket, de az aszályos nyár és az öntözési nehézségek miatt a termés jelentősen csökkent. Az éves hozam 15-30 ezer tonna között mozog, de a hazai fogyasztás egyre csökken, így a körte lassan luxuscikké válik a magyar piacon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában