Élelmiszerbiztonság

2024.09.12. 20:00

„Zugcukrászdák” paradicsoma, kelendő a házias íz

Az illegális otthoni sütés a covid után nyert igazán teret hazánkban és itt Tolna vármegyében. Sokan a házias ízvilágú süteményeket keresik a hivatalos cukrászdák helyett. Miközben az otthon sütők vonzó alternatívát kínálnak, a szabályozottság és az élelmiszer-biztonsági kockázatok komoly problémákat vetnek fel, és a helyi cukrászdák számára is kihívást jelentenek.

Balogh Éva

Az illegális otthoni sütés egyre gyakoribb jelenség Magyarországon. Számos hátulütője van, mégis népszerűek a hobbicukrászok feketén kínált finomságai. Tolna vármegyében különösen jellemző ez a tendencia, hiszen az emberek gyakran olcsóbb, házias ízvilágú süteményeket keresnek, amelyeket – a megkérdezettek szerint – a hivatalos cukrászdákban nem mindig találnak meg. De miért ilyen népszerűek az otthoni hobbisütők, és ami még fontosabb, milyen kockázatokat rejt magában a „feketén vásárolt sütemény”?

hobby cukrászok
A zugcukrászat sok problémát vet fel, de nagy rá a vásárlói igény (Illusztráció: Facebook)

Az otthonsütők vonzereje: házias, olcsó és elérhető

Sokan, akik már vásároltak otthon sütőktől, kiemelik, hogy nemcsak olcsóbban jutnak hozzá a süteményekhez, hanem az ízük is sokkal közelebb áll ahhoz, amit háziasnak tartanak. Egy Szekszárdon élő vásárló így nyilatkozott: „Az egyik ismerősöm ajánlotta, hogy van egy hölgy a környéken, aki fantasztikus tortákat süt és olcsóbban, mint a cukrászdában. Kipróbáltam, és azóta is tőle rendelek, mert egyszerűen finomabb, mint amit máshol kapok.” Egy másik vásárló a rugalmasságot emelte ki: „A lagzinkra rendeltünk süteményeket egy ismerőstől, mert ő olyan házi süteményeket is készített, amilyeneket a cukrászdában nem kaptunk volna meg. Nagyobb mennyiségben tudtunk rendelni, és külön kérésre a család régi receptje alapján sütötte meg a tortát. Ez nagyon szimpatikus volt.”

A közösségi médiában terjedő hobbi cukrászat 

A közösségi oldalakon egyre több hobbi cukrász csoport alakul, ahol az otthon sütők torták és sütemények fotóit osztják meg, gyakran azzal a megjegyzéssel: „családnak készült, nem vagyok cukrász". Ez a kijelentés sok esetben csak álca arra, hogy elkerüljék a hatóságokat. Olvashatunk olyan szakmaiatlanságot tükröző kérdéseket is, amelyek élelmiszer-biztonsági szempontból komoly kockázatot vetnek fel. Néhány megdöbbentő példa, amitől a képzett cukrászok haja égnek áll: „Ha szombaton lesz az esküvő, de nincs időm sütni a héten, lefagyaszthatom a tortát?” vagy „Megcsinálhatom szerdán a tortát, ha a születésnap csak vasárnap lesz?” Még a krémek fagyasztására is gyakran érkezik érdeklődés: „Lefagyaszthatom a tejszínes krémet?” Egy hivatásos cukrász szerint ezek a kérdések egyszerűen elképesztőek. – Ezeket a süteményeket gyakran napokig nem megfelelő körülmények között tárolják, az alapanyag származási útjáról, tárolásáról és kezeléséről pedig fogalmuk sincsen. Mindez komoly egészségügyi kockázat jelenthet a fogyasztóknak – figyelmeztet a cukrász.

A zugcukrászat problémái: élelmiszerbiztonság és szabályozatlanság

A hivatalosan működő cukrászok aggódnak a szabályozatlanság miatt. – Az otthon sütők gyakran nem tartják be azokat a szigorú higiénés élelmiszer-biztonsági előírásokat, amelyek egy cukrászdában alapfeltételnek számítanak – mondja egy Tolna vármegyei cukrász. – Nincsenek külön tárolási helyiségeik, külön hűtőjük, de említhetném a fertőtlenítést vagy a mosogatást, ezek szintén szigorú előírásokhoz kötöttek. Míg egy cukrászüzemben – csak egy példát mondok –, nem tárolhatom egyazon hűtőben a tojást a tejtermékekkel. A tojás fertőtlenítés nélkül szintén nem lehet a konyhában vagy az előkészítőben. Külön útvonalat kell biztosítani a bejövő és a kimenő áruknak, a késztermék nem keresztezheti az alapanyagok útját. Ha csak ezeket átgondoljuk, egyértelmű, hogy egy otthoni konyhában, még ha nagy és jól felszerelt is, kizárt, hogy meg tudná oldani egy amatőr cukrász. A mikrobiológiáról, vagy éppen a mentes termékek és alapanyagok tárolásáról és készítéséről nem is beszélve.

Az otthoni sütés másik problémája, hogy gazdaságilag komoly problémát okoz a hivatalosan működő cukrászdák számára. Az otthon sütők nem fizetnek sem adót, sem járulékot, nem fizetik a hatósági ellenőrzések díjait, hiszen ilyen náluk nincs is. Míg a cukrászoknak folyamatos ellenőrzésekkel és szigorú higiéniai követelményekkel kell szembenézni, az otthoni sütők ezek alól kibújnak.

A vásárlók véleménye: az otthoni sütés előnyei és vonzereje

A vásárlók sokszor úgy érzik, hogy a hivatalos cukrászdákban nem találják meg azt a minőséget vagy árkategóriát, amit keresnek. – Többször is rendeltem már ismerősöktől, mert olcsóbb és finomabb. A nagyobb rendezvényekre, mint például esküvők, jobban megéri tőlük rendelni – mondja egy vásárló. Az otthoni sütés házias ízvilága és rugalmassága tehát vonzó alternatívát jelent sokak számára, de a háttérben komoly szabályozási hiányosságok húzódnak. Az otthonsütők ellenőrzése nehézkes, mivel magánterületen dolgoznak, és az adóhivatal vagy a Nébih csak alapos gyanú esetén léphet közbe. – A legtöbb otthoni sütő azt állítja, hogy csak a családnak készít süteményt, ami megnehezíti az illegális tevékenység bizonyítását – magyarázza a cukrász.

A két oldal közötti egyensúly: kereslet és szabályozás

Az amatőr cukrászok, mondhatni „zugcukrászok” iránti kereslet valós, és a piaci igények is mutatják, hogy sokan szeretik az otthon készített süteményeket. Azonban a szabályozatlan piac kockázatokat rejt magában mind az élelmiszer, mind a gazdasági egyenlőtlenségek terén. Bár a „feketéző”, háznál készült süteményeknek megvan a maguk vonzereje, a vásárlóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az ilyen tevékenységek nem mindig felelnek meg az élelmiszer-biztonsági követelménynek, és hosszú távon veszélybe sodorhatják a helyi cukrászdák fennmaradását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában