Október 16-ától jön az előleg

3 órája

Hamarabb jutnak a támogatáshoz a gazdák

Jó hír a mezőgazdaságban érintett gazdálkodóknak, idén hamarabb és nagyobb összegű előleget folyósítanak. Tolna vármegyében több százan hamarabb jutnak támogatáshoz a gazdák közül.

Mauthner Ilona

Az uniós tagállamok magasabb előlegeket fizethetnek a gazdáknak a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból – döntött a múlt héten az Európai Bizottság. Ezzel az intézkedéssel kívánnak segíteni a likviditási nehézségekkel küzdő mezőgazdasági termelőknek. Ez azt jelenti, hogy hamarabb jutnak a támogatáshoz a gazdák.

Idén hamarabb jutnak támogatáshoz a gazdák, október 16-tól kezdik utalni az előlegeket
Idén hamarabb jutnak támogatáshoz a gazdák, október 16-tól kezdik utalni az előlegeket. Fotó: MW/illusztráció

Hamarabb jutnak a támogatáshoz a gazdák

A döntés értelmében a tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy a gazdák számára a közvetlen kifizetések akár 70 százalékát előlegként folyósítsák október 16-tól, szemben a korábbi 50 százalékkal. A vidékfejlesztés keretében végrehajtott területalapú és állattenyésztési beavatkozások előlegkifizetései is növekedhetnek, elérve akár a 85 százalékot a jelenlegi 75 százalékkal szemben.

A mezőgazdasági termelők továbbra is komoly likviditási problémákkal szembesülnek. Ezek az elmúlt években tapasztalható szélsőséges időjárási események, a pénzügyi piacok magas kamatlábai, valamint a drága mezőgazdasági inputanyagok és nyersanyagok miatt alakultak ki, írta a Magro.hu.

– Minden pénz jól jön, ha időben érkezik, mondta Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a megyei gabonaválasztmány tagja. A támogatási előlegből a legtöbb gazdálkodó vetőmagot vesz tavaszra, műtrágyát és gázolajat. És sokan vannak, akik a hiteleiket törlesztik belőle.

Október 16-tól kezdődött az uniós források közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó emelt összegű előlegfizetése, melyet az idén benyújtott egységes kérelmek alapján utal a Magyar Államkincstár. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában