Várják a falvak a családokat

2 órája

Kapsz egymillió forintot, ha ebbe a faluba költözöl

Egyre csökken a kistelepülésen élők lélekszáma, emiatt több érintett polgármester is megpróbál ezen a helyzeten változtatni. A Békés vármegyei Eperjesen például egymillió forint támogatást adnak a településre költöző családoknak. Tolna vármegyében is találtunk hasonló kezdeményezést. A felhívás tehát így hangzik: kapsz egymillió forintot, ha ide költözöl.

Mauthner Ilona

Egymillió forint ütheti a markát azoknak az Eperjesre költöző családoknak, akik szerződésben vállalják, hogy tíz évig a településen élnek. Ha a vállalt időszak alatt elköltöznek, akkor kamatostul vissza kell fizetni a támogatást az önkormányzatnak. További feltétel az erkölcsi bizonyítvány és a munkahely megléte. Tolnában is találtunk hasonló kezdeményezést. Jól hangzik, hogy kapsz egymillió forintot, ha ide költözöl.

Kapsz egymillió forintot, ha ide költözöl, van ahol így próbálják a kisebb településeket vonzóvá tenni. Murga - képünk - nem tartozik ezekhez
Kapsz egymillió forintot, ha ide költözöl, van ahol így próbálják a kisebb településeket vonzóvá tenni. Képünkön Murga, nem tartozik ezekhez
Fotó: Mártonfai Dénes

Kapsz egymillió forintot, ha ide költözöl. Jól hangzik, kérdés, mit kell tenni érte?

A lap szerint Eperjesen 3-5 millió forintért is lehet már házat venni. Kabai Mátyás, a település polgármestere a következő öt évben a kihasználatlan épületeiket is szeretnék felújíttatni. Az elmúlt öt évben ugyanis sokan hagyták el a települést: öt éve 495-en éltek itt, ám jelenleg már csak 420-an élnek.

Tolna vármegye legkisebb települése Murga, mindössze 52-en élnek itt jelenleg, mondta Ignáczné Orsós Margit frissen megválasztott polgármester. Ő a családjával együtt 23 éve él ebben a kis faluban. Aki járt már itt, tudja, igazi kis gyöngyszem a falu, Szekszárdtól 20 kilométer, Hőgyésztől még kisebb a távolság. Az arra közlekedő buszjárat nem rossz, de közülük csak néhány megy be a faluba – ez mintegy két és fél kilométer lehet – a többi csak a 65-ös főúton áll meg.

– Építésre alkalmas terület nincs, nincs helyben bolt sem, de a falu szépsége , kellemes környezete, családias hangulata itt tartja a lakókat. Terveim között szerepel, hogy olyan programokat kínálunk, ami megtartó erejű, mondta a polgármester. A közelmúltban költözött ide Sióagárdról egy fiatal pár. Akinek van autója, az nem érzi magát bezárva, nincs messze a város, munkába, iskolába, vásárolni könnyebb úgy bejárni, bár van egy falubuszunk, ami a lakók rendelkezésére áll, visszük őket orvoshoz vagy éppen oda, ahová kell.

Egymillió forintot adnak, ha elkészül legalább a födém

Bátaapátiban már évekkel ezelőtt is volt egy kezdeményezés – amely hasonlít, a már említett Eperjeséhez –, hogy jelképes összegért, pár forintért lehet lakótelket vásárolni. A település polgármestere, Koroknai Róbert elmondta, 35 ilyen telek van kialakítva, ebből eddig négyet adtak el.

– Húsz éve készültek el ezek a felajánlásra szánt közműves telkek, a gond az velük, hogy egy részük nagyon meredek helyen van, így például télen nehéz megközelíteni az épületet. Jelenleg a telek négyzetméterét 300 forintért kínáljuk, de van feltételünk: a területre beépítési kötelezettséget írunk elő, amikor eljut valaki a födémig, akkor egymillió forinttal támogatjuk. Bátaapáti jó helyen van, Szekszárd 20, Bátaszék, Bonyhád 15-15 kilométerre van, van helyben óvoda, alsó tagozatos iskola. Folyamatosan van érdeklődés a telkek iránt, de mi olyan embereket, családokat várunk, akik itt szeretnének életvitelszerűen élni – mondta a polgármester.

Egy forintért kínálják a telkeket Tolnanémediben

Mucsiban valamivel többen, mint ötszázan laknak. Eléggé hátrányos helyzetű a falu, mondta Orbán József polgármester. 

– Sajnos nekünk arra nincs pénzünk, hogy támogatással ide csalogassuk a fiatalokat. Van óvodánk, jó a buszjárat, Hőgyész 9 kilométerre van. Megpróbáljuk élhetőbbé tenni a települést, több rendezvényt szervezünk, ez utóbbi az elmúlt években elmaradt. Vannak ingatlanaink, ezek olcsón megvehetők. Ha valaki – főleg fiatal család – felkeresne bennünket, hogy itt szeretne lakni, megpróbálnánk segíteni nekik.

Tolnanémediben már korábban is volt olyan kezdeményezés, hogy egy forintért kínáltak a faluban telkeket, mondta Vígh László polgármester. Sokan félreértették a felhívást és befektetési céllal volt aki jelentkezett is. A mi feltételünk viszont az, hogy legalább 10 évig életvitelszerűen lakjon itt az, aki ezzel a lehetőséggel él. Ezek a lakótelkek jó helyen vannak, víz, villany be van vezetve. Paks és Tamási tőlünk 30 kilométerre, Szekszárd 60-ra van. Egy Pest közeli településnek ez a távolság nem számítana soknak, de a  vidéken élők kényelmesebbek – tette hozzá a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában