A bolygók királya

2024.09.14. 09:00

Eltűnhet a szaturnusz gyűrűje?

Hatházi Gergely amatőr csillagász hosszú évek óta figyeli és fotózza a Szaturnusz bolygót, mely a Naprendszer egyik leglátványosabb égiteste.

Farkas Eszter

A gyönki amatőr csillagász az évek során számos felvételt készített a Szaturnuszról, és ezekhez hozzácsatolta a 2024-es láthatóságát is, amikor a bolygó szeptember 8-án volt oppozícióban, azaz a Föld és a Nap közötti helyzetben.

A Szaturnusz láthatósága 2020 és 2024 között
A Szaturnusz láthatósága 2020 és 2024 között
Fotó: Hatházi Gergely

 

Kijelenthető, hogy az egyik leghosszabb projektem a Szaturnusz bolygó évenkénti megfigyelése és fotózása

 – nyilatkozta Hatházi Gergely. 

Az amatőr csillagász egy különleges montázst is készített, amely bemutatja, hogyan változik a Szaturnusz gyűrűrendszerének láthatósága a Földről. A montázs jól szemlélteti, hogyan billeg a gyűrű a bolygó forgástengelyének pályasíktól való elhajlása miatt. Ez a jelenség különösen látványossá válik, mivel 2025-re a gyűrű élével fordul majd felénk, így a mindössze körülbelül tíz méter vastagságú gyűrű szinte teljesen eltűnik a földi megfigyelők szeme elől. – Ez a vastagság azonban csillagászati szemmel nézve olyan, mint egy papírlap, ezért szinte semmi napfényt nem képes visszaverni, így kijelenthető, hogy eltűnik a Földi észlelő szemei elől – tette hozzá.

A Szaturnusz bemutatása

A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva, és a Jupiter után a második legnagyobb gázóriás a Naprendszerben. A római mitológiai alakról, Szaturnuszról nevezték el, és egyike annak az öt bolygónak, amely a Földről szabad szemmel is látható. A Merkúr, a Vénusz, a Mars és a Jupiter mellett a Szaturnusz is egy fényes, sárgás színű csillagnak látszik az éjszakai égbolton. Igazi szépsége azonban csak csillagászati távcsövön keresztül bontakozik ki, amikor láthatóvá válik az ikonikus gyűrűrendszere. 

– Nem csoda, hogy kiérdemelte a bolygók királya nevet.

A Szaturnusz gyűrűrendszere jégkristályokból, kisebb mértékben sziklatörmelékből és kozmikus porból áll, amelyek mérete a porszemektől a kisebb személygépkocsikig terjed. A bolygó külső légköre nem olyan látványos, mint a Jupiteré, de időnként hosszabb ideig is fennmaradó alakzatok jelennek meg rajta, és a szélsebesség elérheti az 1800 kilométer per órát is, amely még a Jupiteren tapasztaltnál is nagyobb.

A Szaturnusz különleges pályája és időjárása

A Szaturnusz közel harminc év alatt tesz meg egy teljes keringést a Nap körül, és körülbelül tizennégy és fél évente produkálja azt a látványt, mintha eltűnne a gyűrűje. A bolygó távolsága a Földtől megközelítőleg 1,3 milliárd kilométer, és a Földről nézve a Szaturnusz fénye egy óra tizenhét perc alatt ér el minket. Ez jól érzékelteti a Naprendszer méreteit, hiszen összehasonlításképpen a Nap fénye mindössze nyolc perc alatt ér el a Földre.

Szimuláció a gyűrű eltűnéséről
Szimuláció a gyűrű eltűnéséről

A Szaturnusz hőmérséklete -140 és -180 Celsius fok között mozog, és ezzel igazán extrém környezetel bír a Naprendszerben. Hatházi Gergely megfigyelései és fotói révén bepillantást nyerhetünk ennek a lenyűgöző bolygónak a dinamikájába és időnként változó megjelenésébe, amely folyamatosan újabb és újabb érdekességekkel szolgál az amatőr és profi csillagászok számára egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában