Titokzatos túlsó oldal

2024.09.04. 09:50

Különleges felvételeket készített a Holdról az amatőr csillagász

Hatházi Gergely, gyönki amatőr csillagász újabb kivételes felvételeket készített a Hold felszínéről augusztus 24-e éjjelén. A felvételek mellett különböző érdekességeket is megosztott portálunkkal.

Farkas Eszter

A képek az északi és a déli kráterek vidékét mutatják be, a déli krátermezőt kiemelve, amely sokkal több becsapódást szenvedett el az idők során - tudtuk meg Hatházi Gergelytől. Az egyik leglátványosabb és legnagyobb kráter, a Clavius kráter, kétszázhuszonöt kilométeres átmérőjével szinte egy Magyarországnyi területnek felel meg a Holdon. A fotózás az éjszaka második felében, hajnali kettő óra után zajlott, amikor a fogyó Hold kedvező magasságba emelkedett a nyugodt égbolton. 

A Hold déli krátervidékén a Clavius kráter körülbelül egy Magyarországnyi területet foglal el.
A Hold déli krátervidékén a Clavius kráter körülbelül egy Magyarországnyi területet foglal el.
Fotó: Hatházi Gergely

Ez adott lehetőséget arra az amatőr csillagásznak, hogy számos részletet örökítsen meg a Hold felszínéről, amely távcsövön keresztül különösen lenyűgöző volt. A Hold felszínét számos kráter borítja, amelyek átmérője néhány kilométertől több száz kilométerig terjedhet, és akár egy-három kilométer mélyek is lehetnek. Ezek a kráterek a becsapódó meteoritok, aszteroidák és kisbolygók méretétől és a becsapódás erejétől függően alakulnak ki.

Extrém hőmérséklet ingadozás a Holdon

A Hold felszínén hegységek és síkságok, más néven lávatengerek is találhatók, amelyek szabad szemmel sötétebb, szürkés foltokként látszanak. A Hold körülbelül négy és fél milliárd éve alakult ki, nagyjából egy időben a Naprendszerrel. A késői nagy bombázási időszak (közel négy milliárd éve) során keletkezett becsapódások nyomai a mai napig megfigyelhetők a felszínen.

 

A Hold ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, így távolsága 385 és 405 ezer kilométer között változik. Kötött keringése miatt mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé, így a Hold túlsó oldalát soha nem láthatjuk. 

– A telihold látványa sok embert elkápráztat szépségével, azonban minket fotósokat a Hold fázisai vonzanak, azon belül az úgynevezett terminátor, ahol a Hold sötét, (azaz, a még meg nem világított), és fényes (ahol már világos) oldalai találkoznak -emelte ki az amatőr csillagász. Ezen területeken sokkal jobban, kontrasztosabban látszódnak a felszíni alakzatok, domborzati árnyékok, kráterek peremei, alakzatai, vagy központi csúcsai.

A Hold felszínén jelentős hőmérséklet-ingadozások is tapasztalhatók. A Nap által megvilágított területeken a hőmérséklet százhúsz-százötven Celsius fok között mozog, míg a sötét területeken akár mínusz százötven-száznyolcvan fok is lehet. Ezek a szélsőséges hőmérsékletek tovább növelik a Hold különlegességét és egyediségét a Naprendszerünkben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában