Tamási Járásbíróság

12 órája

Fejszével fenyegette a családsegítőt és a védőnőt

Hiába írt elő a gyámhatóság együttműködést, az apa fejszével fenyegette a családlátogatásra érkező családsegítőt és védőnőt. Az ügyében a héten született elsőfokú ítélet.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a Tamási Járásbíróság azt a simontornyai férfit, aki 2022-ben otthonában fejszével fenyegette meg a családsegítőt és a védőnőt hivatali feladatuk ellátása során. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ad részének kitöltését követően bocsátható.

Dr. Bajusz János sajtótitkár úgy tájékoztatott, hogy az elsőfokú ítélet tényállása szerint a harmincas évei elején járó, büntetett előéletű, jelenleg másik büntetőeljárás hatálya, továbbá cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló vádlott Simontornyán él feleségével, élettársával és hat kiskorú gyermekükkel. A gyerekeket a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Tamási Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztálya védelembe vétel alá helyezte, ezért a gyámhatóság a szülők részére kötelezettségként írta elő, hogy a családsegítő és az esetmenedzser részére biztosítsák a családlátogatás lehetőségét és legyenek velük együttműködőek.

A két sértett, a családsegítő és a védőnő 2022. december 20-án felkereste a családot, mert az egyik kiskorú gyermeket a szülei nem vitték el aznap reggel egy kötelező szűrővizsgálatra. A védőnő új időpontot akart egyeztetni, a családsegítő pedig a védelembe vett gyermekek ellátását és a család által kapott szociális tűzifa felhasználását akarta ellenőrizni.

A sértettek a lakóház konyhából nyíló szobájában meghallgatták a vádlott feleségét és élettársát. Amikor a családsegítő a szociális tűzifa sorsáról érdeklődött, a szomszéd szobában tartózkodó férfi meghallotta ezt, indulatosan a szobába rontott, és emelt hangon nehezményezte az érdeklődést. Ezt követően a vádlott és a sértettek között szóváltás alakult ki, majd a vita során az indulatos vádlott visszament a másik szobába, miközben kiabálva távozásra szólította fel a sértetteket.

A sértettek a vádlott agresszív magatartását látva a konyhába mentek, hogy a házból távozzanak, ekkor a férfi fejszével a kezében tért vissza a szobába, és azt kiabálta, hogy „nem fél senkitől, szétb×××a mindenkinek a fejét”. Ezt észlelve a feleség és az élettárs a vádlott és a sértettek közé állt, és visszatartották a férfit. A sértettek a vádlott fenyegetésétől megijedtek és a lakóházból anélkül távoztak, hogy az ellenőrzést be tudták volna fejezni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott, a törvényes képviselője és a védő fellebbezést jelentett be felmentés végett. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában