Érthetetlen

2 órája

Vandálok rongálták meg Kirsch János emlékművét

A közösségi médiában jelent meg a szomorú hír, miszerint vandálok megrongálták Kirsch János szekszárdi eszperantista író és diakónus emléktábláját. A vandalizmust G. Nagy Róbert, informatikus mérnök és eszperantista osztotta meg, aki a Dombóvári Eszperantó Barátok (DURA) vezetője.

Balogh Éva

Az emléktábláról valaki lefeszegette a porcelánképet, amelyen Kirsch János portréja volt látható. A kitört porcelánkép helyrehozhatatlan károkat szenvedett. G. Nagy Róbert hozzászólásában kiemelte: „És mit csinál a kitört porcelánképpel, mert egy darabban nem lehet kiszedni. A kár 50-70 ezer forint.”

Kirsch János emléktáblája
Vandalizmus - több tízezres kár keletkezett az emléktáblában 
(Fotó: facebook/ G. Nagy Róbert)

Kirsch János (Mezőtúr, 1961. január 12. – Szekszárd, 2012. május 22.) író, költő, diakónus és eszperantista volt, a keresztény és polgári értékek elkötelezett híve. Hat gyermek édesapja és a helyi közösség aktív szereplője, akinek eszperantó nyelvű tevékenysége jelentős hatással volt a nemzetközi mozgalomra. Az emléktábláját 2012-ben állították, tisztelegve három évtizedes munkássága előtt, amely a magyar és eszperantó nyelvű írásaiban egyaránt megmutatkozott.

A vandalizmus mélyen megérintette a helyi közösséget és komoly felháborodást váltott ki a helyiek körében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában