2023.03.24. 07:00
Pompás terítékek, ételek kerültek ki a kezeik alól
Nagy volt a nyüzsgés március 22-én délután és március 23-án egész nap a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolában, Szekszárdon. A VI. Országos Schnitta Sámuel Szakmai Csapatverseny döntőjének adott otthon az iskola megújult épületében, ahol az ország hét iskolájának csapatai mérték össze tudásukat a vendéglátóipar három kiemelt helyszínén, a vendégtérben, a konyhában és a cukrász műhelyben.
Az ország hét iskolájának csapatai mérték össze tudásukat.
Fotó: Denes Martonfai
A fiatalok igen komoly feladatokat teljesítettek, pompás terítékek, ételek kerültek ki a kezeik alól. Talán elég, ha a hunyadis csapat gálaebéd menüjét idézzük. A pincér tanulók által megterített asztalra elsőként petrezselymes fűszervaj került zöldolívás vágott zsemlével. Ezt követően karalábé-krémlevest szolgáltak fel, körtével és szárított sonkával. A menü következő eleme bőrén sült fogasfilé volt quinoás lecsóval.
Ezt követően szarvasgerincet szervíroztak egészben, csokoládés syrahmártással, márványsajtos Yorkshire pudinggal és zellertextúrákkal. A menüsor zárásaként omlós breton mentonit fogyaszthattak a gálaebéd résztvevői citromkrémmel és meringue-gel. A gálaebédet teljes egészében a szakács, cukrász és pincér tanulók bonyolították le. Munkájukat, az ételeket és a szervírozást a kiemelkedő szakamberek alkotta zsűri ítélte meg, de a gálaebéd vendégei is élvezhették.
A verseny első napjáról szóló írásunkat ide kattintva olvashatja el. A verseny második napján, miközben a tanulók gőzerővel dolgoztak, szakmai előadások is zajlottak az iskolában, melyek révén a résztvevők jobban megismerhették a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesületet, a hungarikumok világát, a szekszárdi borvidéket, a vadak gasztronómiai értékeit, és a kávékról szintén többet megtudhattak. Utóbbi három előadás során meg is ízlelhette a „témát” a hallgatóság.
A Hunyadi Mátyás Technikum számára nagy megtiszteltetés és nagy kihívás volt a verseny szervezése. Szőke Anikó, az iskola turisztika-vendéglátás munkaközösség vezetője, valamint a Schnitta Sámuel MÉK Egyesület dél-dunántúli régióelnöke és Rittbergerné Fürj Anikó szakmai igazgatóhelyettes látta el a főszervezői feladatokat.
VI. Országos Schnitta Sámuel Szakmai Csapatverseny
Fotók: Mártonfai Dénes– Szeretnénk megköszönni a vállalkozásoknak, magánszemélyeknek, akik támogatták a szakmai rendezvényt, nélkülük nem valósulhatott volna meg. A szakmai oktatók, felkészítők munkája is elengedhetetlen volt a verseny gördülékeny lebonyolításához – mondta Szőke Anikó. Hozzátette, az iskolai jó előkészítésnek, a versenyző fiatalok szakmai felkészültségének köszönhetően zökkenőmentesen, jó hangulatban zajlott le a megmérettetés.
Tóth Ákos a versenyen szakács feladatok ellátásában vett részt. – Minden úgy zajlott, ahogyan reméltük, de előkerült néhány faktor, amire nem számítottunk. A felkészülés során begyakoroltuk a menü elkészítését, de nem számoltunk a vendégek eltérő étkezési szokásaival, így a főételre egy kicsit várniuk kellett – mondta a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Technikum 13. osztályos vendéglátás-szervező tanulója.
Hozzátette, sok idejük volt, és ahogyan a többi csapat, ők is igyekeztek kihasználni minden percet. Számukra jó hangulatban telt a verseny, az utolsó egy óra jelentett nagyobb kihívást, amikor minden ételnek egyszerre kellett készen lennie. Összességében jó tapasztalatnak ítélte meg a részvételt.
Elmondható, hogy a közel 6 millió forintos összdíjazású versenyen minden csapat nyert, és a hasznos tapasztalatok, az újonnan született barátságok mellett értékes ajándékokkal térhetett haza.
Első helyezett:
Magán Kereskedelmi Akadémia, Párkány
A csapat tagjai:
Csapatvezető: Bottyán Szilvia
Kalmár Elizabeth – pincér
Kalmár Evelyn – pincér
Domonkos Beáta – cukrász
Surányi Éva – szakács
Ferner Valentína – szakács
Második helyezett:
Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc
A csapat tagjai:
Csapatvezető: Cserei Lászlóné
Császár Beáta – cukrász
Jámbor Balázs – felszolgáló
Radványi Szilárd – felszolgáló
Kosztra Maja – szakács
Heinisch Gabriella – szakács
Harmadik helyezett:
Győri Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum, Győr
A csapat tagjai
Csapatvezető: Bódis István Sándor
Kiss Alíz – felszolgáló
Koczor Laura – felszolgáló
Németh Csenge Mercédesz – cukrász
Börzsei Benedek – szakács
Varga Botond György – szakács
Negyedik helyezettek:
Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézménye, Kisújszállás
A csapat tagjai
Csapatvezető: Hajdú-Ráfis Tamás
Borók-Viktória Gréta – cukrász
Kalmár Zsolt – felszolgáló
Sándor Tünde Kata – felszolgáló
Boros Amanda – szakács
Szekeres Máté – szakács
Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium, Ajka
A csapat tagjai
Csapatvezető: Varga Zoltán
Hoffmann Hanna Réka – cukrász
Csipszer Nóra – felszolgáló
Kalányos Dzsenifer Bianka – felszolgáló
Nemes Mátyás – felszolgáló
Szabó Karina – szakács
Tolna Megyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, Szekszárd
A csapat tagjai
Csapatvezető: Bakonyiné Pozsár Katalin Nikolett
Häckl Katalin – cukrász
Vékony Vanda Viktória – felszolgáló
Deli Máté – felszolgáló
Tóth Ákos – szakács
Vadász Péter – szakács
Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, Debrecen
A csapat tagjai
Csapatvezető: Hodosi Balázs
Bakos Fanni Enikő – cukrász
Veress Mónika Viktória – felszolgáló
Bedics Károly Róbert – felszolgáló
Páli Andrea Szilvia – szakács
Horgos Raymond Alexander – szakács
A legjobb szakács csapat különdíj:
Kosztra Maja, Heinisch Gabriella - Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc
A legjobb cukrász munkáért különdíj:
Domonkos Beáta - Magán Kereskedelmi Akadémia, Párkány
A legjobb pincér élőmunkáért járó különdíj:
Jámbor Balázs, Radványi Szilárd - Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc