2023.03.22. 17:57
Vendéglátó iskolások versenyeznek Szekszárdon szerdán és csütörtökön
Kezdetét vette a két napos VI. Országos Schnitta Sámuel Szakmai Csapatverseny döntője a TMSZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolában szerda délután.
A csapatok közös feladata egy ételsor elkészítése, felszolgálása, illetve a különböző szakmáknak megfelelő feladatok megoldása volt.
Fotó: Denes Martonfai
Az emlékverseny névadója, Schnitta Sámuel, az éttermi munka magyarországi reformere volt, ezért, – bár a cukrász és a szakács szakma is a verseny szerves része –, a pincér tanulók munkája nagyobb súllyal szerepel a megmérettetésen. A csapatok közös feladata egy ételsor elkészítése, felszolgálása, illetve a különböző szakmáknak megfelelő feladatok megoldása.
A szakács és cukrász tanulók feladatai között szerepel hideg előétel készítés, torta díszítés is. A pincérek pedig többek között az éttermi munkához szükséges eszközök felismerésében, pezsgő szervírozásban, gálaétrend és italsor összeállításban, díszasztal terítésben mérettetnek meg. A csapatok egy csapatvezetőből és öt tanulóból állnak: két pincér, két szakács és egy cukrász, akik az elődöntőben elért eredményük alapján jutottak a döntőbe. A versenyen hét iskola tanulói teszik próbára magukat.
VI. Országos Schnitta Sámuel Szakmai Csapatverseny
Fotók: Mártonfai DénesA zsűri tagjai: Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke, Vantal Gábor, az egyesület alelnöke, 2016-ban az Év Gasztronómusa, Bobák József, a Magyar nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Ambrus György, olimpiai és világbajnok mesterszakács, Kőrössy Kálmán, világbajnoki bronz, európai ezüst és olimpiai érmes mesterszakács, Tóth László, cukrász és szakács artisztikában többszörös világ- és olimpiai bajnok, ezüst- és bronzérmes szakember.