Átadják az idősotthon működtetését

2024.05.13. 10:41

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület lesz az új fenntartó

A tervek szerint július elsejétől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület (MMSZE) működteti a Tolnai Idősek Otthonát, miután a Belügyminisztérium előzetes szakhatósági állásfoglalása alapján ehhez hozzájárult.

Teol.hu

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mint az ismert, az idősek otthona fenntartója korábban egy Szekszárd központú önkormányzati társulás volt. A tolnai képviselő-testület tavaly júniusban úgy döntött, hogy 2023. év végével kiválik ebből a társulásból. A társulás költségvetéséhez ugyanis a város évről évre magasabb összeggel járult hozzá, az önkormányzat viszont megfelelő információk híján nem tudta megítélni a gazdálkodás költséghatékonyságát.

Már korábban terv volt az átadás 

Már a júniusi döntés idején is az volt a terv, hogy a MMSZE veszi át az idősotthon fenntartását, ám az még sokáig bizonytalan volt, hogy erre sor kerülhet-e. A szeretetszolgálat részéről a szándék megvolt ugyan, de az illetékes minisztérium részéről hosszú ideig nem érkezett meg a konkrét jóváhagyás. Emiatt 2024 januárjától átmenetileg egy tolnai központú önkormányzati társulás biztosította az intézmény fenntartását a tolnai Családsegítő Központon keresztül.

Nemrégiben azonban megérkezett a belügyminisztériumi jóváhagyás. A képviselő-testület ezután döntött arról, hogy ez év július 1-jével – amennyiben addig megkapják a működési engedélyt – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek adják át az intézmény működtetését, 15 évre.

Tagintézményként működik ezután 

A Tolnai Idősek Otthona a MMSZE szekszárdi (palánki) idősotthonának tagintézményenként működik ezután. A tolnai otthon a város tulajdonában levő épületét, illetve a benne található berendezéseket és felszerelési tárgyakat az egyesület térítésmentes használatba kapja.

Palánkon főként a rosszabb egészségi állapotú gondozottakat látják el, Tolnán a jobb állapotú időseket. Az ellátási szerződésben egyebek mellett szerepel, hogy az egyesületnek 42 tolnai ellátottról mindenképpen kell gondoskodnia. A tolnai otthont elsősorban a tolnai állandó lakhellyel rendelkezők vehetik igénybe.

Az intézményi és a személyi térítési díjat a fenntartó fogja megállapítani. Fontos, hogy az önkormányzatnak a korábbiakkal ellentétben nem kell hozzájárulást fizetnie az idősotthon működtetéséhez, azt a szeretetszolgálat az állami és az egyházi kiegészítő támogatásból és a térítési díjból fedezi. A jelenlegi térítési díjat minden bizonnyal meg kell emelni, de infláció feletti emelést nem hajtaniak végre.

A szeretetszolgálat azt is vállalta, hogy az intézmény mostani dolgozóit 2024. július 1-jétől számítva legalább egy évig foglalkoztatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában