Festői Váralja

2024.05.10. 09:23

Feltérképezték a falut a fiatalok

Fővárosi diákok térképezték fel a héten Váralja községet.

Szeri Árpád
A fővárosi diákok a Jánosi György Közösségi Házban lakodalmas kuglófot készítettek (beküldött fotó)

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium negyvennégy tanulója – négy pedagógus kíséretével – az Ifjúsági Táborban talált szállásra, erről a helyszínről indultak reggelente felfedező útra a településre.

– Nálunk a pedagógiai program részét képezi az úgynevezett falukutatás, ennek keretében érkeztünk Váraljára – mondta el lapunknak Varró Mária történelem szakos tanár. – Két éve már járt itt egy másik csoportunk, nagyon jól érezték magukat, ezért döntöttünk úgy, hogy ismét ide térünk vissza, ez alkalommal is 9. osztályosokkal. 

A fiatalok hétfőtől csütörtökig több területről gyűjtöttek adatokat. A témakörök között szerepelt például a bányászat, a mezőgazdaság, a gasztronómia, az egyháztörténet és a helyi politika is. A munkamódszer nem nélkülözte a személyességet, hiszen a gimnazisták gyakorta házakhoz is bekopogtattak, a helybeliektől, első kézből szerezve információkat.

Mindemellett a helyi intézményeket, a bányász emlékhelyet, a helytörténeti gyűjteménynek otthont adó épületet, a Jánosi György Közösségi Házat is felkeresték. Az eligazodást segítette az a tájékoztató is, amit Sziebert Éva polgármester tartott a csapatnak a parkerdei táborban. A gyűjtés zárása után, már a fővárosi intézményben a tanulók egy-egy esszét készítenek, megörökítve váraljai tapasztalataikat.

Sziebert Éva a fentiekhez hozzátette, hogy a község lakóitól kapott visszajelzések igen kedvezőek, mindenki dicsérte a diákok illemtudó, udvarias magatartását. Varró Mária azt hangsúlyozta, hogy a főváros után igazi különlegességet jelentett valamennyi tanuló számára a vadregényes természet, a festői Váralja. S még azt is megszokták, hogy térerő gondok miatt nem mindig működött az internet és az okostelefon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában