Vizsgáztak

2024.06.10. 07:30

Hét lovas polgárőr tett vizsgát a Rózsa Tanyán

Nem mindennapi eseményre került sor szombaton Őcsényben: a településen található Rózsa Tanyán tartották ugyanis a Tolna Vármegyei Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának gyakorlati vizsgáit. Tolna vármegyében mostanra félszáz lovas polgárőr teljesít szolgálatot, akiknek önkéntes munkája elengedhetetlen a biztonság fenntartása érdekében.

Bencze Péter

Gyakorlati képzésen, majd vizsgán adott számot felkészültségéről és tudásáról Őcsényben a vármegye hét lovas polgárőre. A szombaton megtartott rendezvényre eljött több csapattag, családtag és érdeklődő is, így az összejövetel a hivatalos jelleg mellett nem nélkülözte a baráti találkozóra illő vonásokat sem.

Ezúttal hét fiatal lovas polgárőr vizsgázott az őcsényi Rózsa Tanyán (Fotó: Makovics Kornél)

A vendégeket Váradi Balázs, a Tolna Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, valamint Szénási Lajos, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének lovas koordinátora fogadta.

Örömteli, hogy bővül a lovas tagozatunk létszáma, és tanulnak folyamatosan a társaink. A határon és nagyobb rendezvényeken is tudnak már ezután szolgálatot is ellátni. Amellett, hogy a ló egy nagyon dekoratív állat, nagyon nagy hasznunk van, mert olyan helyre be tudnak menni, ahova autóval nem lehet. A magyar mindig is lovas nemzet volt, ezért támogatja a lovas polgárőröket is.

– mondta Váradi Balázs.

A vizsgáztató, a több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gróf Széchenyi díjas nyugalmazott öttusa lovasedző, Molnár Tamás volt. A szakember a tanúsítványok átadásakor kiemelte: különösen jó volt látni, hogy a most önmagukat és lovaikat megmérettető fiatalok mennyire felkészültek voltak.

A lovas polgárőr munka egyre fontosabb  

A vizsgán részt vevő hét lovasból ezúttal négyen tettek sikeres vizsgát, ami előtt az állatoknak és lovasaiknak is meg kellett mérettetniük magukat. Tolna vármegyében egyébként nyolc egyesület mintegy ötven lovas polgárőr lát el – főként rendezvénybiztosítással kapcsolatos – feladatokat. Közülük most várdombi és faddi fiatalok vizsgáztak.

Az Országos Polgárőr Szövetség adatbázisában elérhető információk szerint idehaza 2018-ban a Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának 1017 lovasa 745 lóval adott megerősített szolgálatot 197 településen országszerte. Létszámuk folyamatosan és dinamikusan növekszik. A lovas polgárőr szolgálat elsősorban a külterületek vagyonvédelme érdekében kifejtett bűnmegelőzési tevékenység speciális formájaként működik. A lovas polgárőrök leginkább az illegális fakitermelések és a mezőgazdasági terményeket érintő lopások megelőzésében aktívak, emellett nagyban növelik a bejárt területek tulajdonosainak, lakosainak biztonságát és biztonságérzetét, ezáltal javítják a területek népességmegtartó képességét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában