Hajdan

2024.07.15. 10:25

Elszaporodtak és jelentős kárt okoztak a mezei pockok

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

60 ÉVE Könyörgött a kirendeltségvezető. A Bonyhádi Építőipari Ktsz kiállította magáról a bizonyítványt. Pontosan akkor mondott csődöt a tudományuk, amikor a legnagyobb szükség lenne arra, hogy bizonyítsanak. A bonyhádi gabonaszárító üzemeltetéséről van szó. Klein Gábor vállalati kirendeltségvezető két hét óta könyörög, hogy az építőipari ktsz emberei cseréljék ki a gabonaszárító üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges vezetékeket és kössék be a villanymotorokat. S azóta nap mint nap ígérik a ktsz vezetői, hogy intézkednek, küldenek embert. Szombaton végre meg is jelent két villanyszerelő, de két ember kevés. Ha ilyen marad az idő, hétfőn, kedden már feltétlenül meg kellene kezdeni a gabona mesterséges szárítását. (Tolna Megyei Népújság, 1964. július 12.)

60 ÉVE A paplan, mint hiánycikk. A befejező munkákat végzik a szerelők a volt tamási művelődési házban, néhány nap múlva pedig megindulnak a gépek. Ismét gyarapodott a megye ipara egy új üzemmel. Mintegy százezer forintos költséggel alakították át az épületet. A gépeket könyvjóváírással szerezte be a Simontornyai Vegyesipari Vállalat. Az új üzemben paplant gyártanak majd. A paplan országszerte hiánycikk, emellett keresett cikk a külföldi piacokon is. A külkereskedelem máris ötvenezer darabra szóló megrendelést helyezett kilátásba. (Tolna Megyei Népújság, 1964. július 11.)

60 ÉVE Pocok invázió. A dombóvári járás területén igen elszaporodtak a mezei pockok, s elég jelentős kárt is okoztak, különösen Dombóváron és Nakon. Éppen ezért a járási tanácselnök-helyettes értekezletet hívott össze szakemberek bevonásával, ahol a további károk megakadályozásának módját beszélték meg. A járás vezető szakemberein kívül részt vett a megbeszélésen Pekár Imre, a növényvédő állomás főagronómusa, valamint az állami gazdaságok és termelőszövetkezetek képviselői. A leghatásosabb védőszernek a Dieldrin alkalmazását javasolták, de külön felhívták a szakemberek az értekezlet résztvevőit a Dieldrin figyelmes kezelésére és használatára, mivel igen erős méreg. A járás területén mintegy 100 mázsa védőszerre lenne szükség, aminek beszerzése jelenleg még gondot okoz. (Tolna Megyei Népújság, 1964. július 11.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában