Hőség

2024.07.18. 13:58

Kényszerérés látszik a gyümölcsökön

Még javában tart a őszibarack, szilva, korai körte, alma, málna, egres szezonja. A jó ideje tartó hőség miatt azonban több helyen elindult a szezonális gyümölcsök kényszerérése, amely alaposan feladja a leckét a termelőknek.

Mauthner Ilona

 A kirívó meleg és az erős UV-sugárzás egyre inkább kihat a hazai gyümölcstermelésre is. Idén úgy tűnik több fajtánál is tapasztalható a kényszerérés.

kényszerérés, piac, szilva, barack, gyümölcs, hőség
Kényszerérés látszik a szilvákon, barackon, minden gyümölcsön a hőség miatt. Fotó: M. D.

Érezteti a gyümölcsökön is a hatását a hőség

Ha mennyiségben egyelőre nem is, minőségben és a gyümölcsméretekben máris érezteti a hatását a hőhullám és a mára rendszeresen jelentkező erős UV-sugárzás is. A tavaszi és nyár eleji esőzés sem tett jót a gyümölcsállományoknak. Jelentkeztek a párás meleg miatt különféle betegségek is a növényeken. Az árak is nagy ütemben indultak el felfelé, ami a feldolgozókat hozta nehéz helyzetbe – írta az Agrárszektor.

A gyümölcs mérete kisebb lett

A kajszi esetében az idei közepes szezonnak számított, jobb, mint a tavalyi, de jóval rosszabb, mint a tavalyelőtti. Az őszibarack esetében kiegyensúlyozott szezonról, normális termésről beszélhetünk, szerencsére kevésbé érintették az őszibarackot a fagykárok – mondta el az Agrárszektornak Apáti Ferenc. A FruitVeB, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ugyanakkor hozzátette: az őszibarack esetében a gyümölcsméretek egy kategóriával kisebbek, valószínűleg a tavaszi hideghatás, és általában a szokatlan időjárás miatt. Mint kifejtette, az idei, szokatlanul enyhe tavasz miatt minden gyümölcsfajra igaz, hogy hozzávetőleg három héttel előrébb tart a szezon, mint ahogy szokásosan alakulna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában