Népesség

2024.07.16. 14:40

Kétszer annyi haláleset, mint születés

Tolna vármegyében az idei év első negyedévében négyszázhárom gyermek született, és nyolcszázhét fő hunyt el, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az előzetes adatok szerint kétszer annyi a haláleset, mint a születés nálunk.

Brunner Mónika

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette legfrissebb élveszületési és halálozási adatait Tolna vármegyében. Az idei év első negyedévében négyszázhárom gyermek született és nyolcszázhét fő hunyt el nálunk. Kétszer annyi a halálozás, mint az élveszületés. 

Playing,Games,With,My,Family,család
Kétszer annyi a haláleset mint a gyerekszületés Tolna vármegyében
Kétszer annyi a haláleset, mint a gyerekszületés Tolna vármegyében, épp ezért minden gyermek különösen öröm a családoknak. Forrás: Shutterstock

Kétszer annyi a haláleset

A KSH azt is ismerteti, hogy Tolna vármegyében élveszületések száma 2,7 százalékkal, a halálozásoké pedig 3,6 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában. A magyar fővárosban Budapesten az idei év első negyedévében kétezernyolcszázharminchárom gyermek született, és ötezerháromszázharminchat fő hunyt el. 

A vármegyéket tekintve, ugyanezen az időszakban íme az adatok: Bács-Kiskun vármegyében kilencszázhatvanöt gyermek született, és ezerkilencszáztizennégy fő hunyt el. Baranya vármegyében hatszázharmincegy gyermek született és ezernégyszáznégy fő hunyt el. Békés vármegyében ötszázkilencvennégy gyermek született és ezerháromszáznegyvenkét fő hunyt el. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében ezerötszázkilencvenöt gyermek született és kétezernégyszázharmincnyolc fő hunyt el. Csongrád-Csanád vármegyében hétszázegy gyermek született és ezernégyszázhuszonhat fő hunyt el. Fejér vármegyében kilencszáz gyermek született és ezerháromszáznyolcvanhat fő hunyt el. 

Pest vármegyében közel háromezer születés 

Lássuk a többi vármegyét: Győr-Moson-Sopron vármegyében kilencszáznégy gyermek született és ezernégyszáznyolcvanhat fő hunyt el. Hajdú-Bihar vármegyében ezerszázkilencvenhét gyermek született és ezernyolcszázegy fő hunyt el. Heves vármegyében hatszáztizennyolc gyermek született és ezerszáznyolcvankét fő hunyt el. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében hétszázötvenhat gyermek született és ezernégyszázötven fő hunyt el. Komárom-Esztergom vármegyében ötszázkilencvenhat gyermek született és ezerhuszonkettő hunyt el. Nógrád vármegyében négyszáztizenhat gyermek született és hétszáznyolc fő hunyt el. Pest vármegyében kétezerhétszázkilencvenhét gyermek született és háromezerhatszázhetvenhét fő hunyt el. Somogy vármegyében ötszázhuszonhárom gyermek született és ezeregyszázhetvenhat fő hunyt el. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ezernégyszázharmincöt gyermek született és ezernyolcszázharmincöt fő hunyt el. Vas vármegyében négyszázharmincöt gyermek született és kilencszáztizennégy fő hunyt el. Veszprém vármegyében hatszáztizenkét gyermek született és ezerszáznyolcvanhét fő hunyt el. Zala vármegyében háromszázhetvennyolc gyermek született és ezerhetvennégy fő hunyt el. 

Kisebb a csökkenés mértéke 

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás négyszáznégy fővel csökkentette Tolna vármegye népességét, négy és fél százalékkal kisebb mértékben, mint 2023 első negyedévében. Országosan a születések száma 9,3 százalékkal, a halálozásoké 3,9 százalékkal csökkent az előző év első negyedévében. Brunner Mónika

Több házasság köttetett Tolna vármegyében 

A KSH adataiban azt is említi, hogy 2024 első három hónapjában Tolna vármegyében százhatvanegy pár kötött házasságot, számuk huszonkilenccel, huszonkét százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés az országos tizenhárom százaléknál így nagyobb mértékű volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában