Jótékonyság

2024.07.23. 14:00

Magyarok Kenyere: jut belőle a rászorulóknak

Tizenhárom éve indult útjára a mind gazdagabb termést hozó kezdeményezés. A Magyarok Kenyere program vármegyénkben is sikerrel zajlik. Szűkebb pátriánkban négy gyűjtőpont várja az adományozókat. Hátrányos helyzetű családok lesznek a kedvezményezettek.

Szeri Árpád

Magyarok Kenyere - 15 Millió Búzaszem. Ez a neve annak a kezdeményezésnek, ami 2011-ben indult útjára Pécs városából. Jelenleg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a fő szervező. A mozgalom indulásakor tíz tonna gabona gyűlt össze, de ez az elmúlt években túllépte már az ezer tonnát is, tehát igazi sikertörténetről van szó.

Magyarok Kenyere
Tavaly hét tonna lisztet eredményezett vármegyénkben a Magyarok Kenyere program. Az ünnepség évzáró küldöttgyűlés után zajlott le, a rendezvényen Süli János országgyűlési képviselő, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Horváth István országgyűlési képviselő és Vendégh Edit is részt vett
Fotó: Mártonfai Dénes

Magyarok Kenyere, vármegyei nagy karéjjal

A program keretében a Kárpát-medence magyar településeiről ajánlanak fel a gazdák bizonyos mennyiséget az általuk megtermelt búzából. A learatott adománynak szánt terményt minden évben gyűjtőpontokra viszik. Tolna vármegyében az eddigi évekhez hasonlóan négy gyűjtőpont működik:

Csike György  gazdasága  - Tamási-Szemcsepuszta, 30/9579661; Hajdók Gábor gazdasága - Bölcske, Tölgyfa u. 4., 20/5383165; Goldkern Kft. telephelye - Őcsény, Napraforgó u 8., kapcsolattartó Kisuri János 30/2565812; Róna Mg-i Kft. telephelye Dalmand, kapcsolattartó Börcsök Elizabet 30/3875908.

– Augusztus 20-ig várjuk az adományokat – mondta el lapunknak Vendégh Edit, a NAK Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke. – Az összegyűlt gabonát a gyűjtőpontokról a dunaföldvári malomba szállítjuk, itt történik az őrlés. Az így keletkező lisztet kapják meg az adományban részesülő vármegyei szervezetek, akik a kenyér alapanyagot karitatív célra tovább ajándékozzák hátrányos helyzetű családoknak. A vármegyei adományozó ünnepséget az év második felében tartjuk.

Az elnök hozzátette, hogy 

a program pénzadományokkal is támogatható a Magyarok Kenyere Alapítvány 10300002-10623342-49020015 számlaszámára való átutalással. 

Emellett 2021-től az alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásait is fogadja. Ennél is részletesebb információkkal a falugazdászok szolgálnak, valamint a www.magyarokkenyere.hu honlap is az érdeklődők rendelkezésére áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában